Week 6 Pregnancy

Salam semua ibu2, nak tanya. This is my first pregnancy and of course excited gila. Just nak tanya, betul ke kalau pregnancy seawal 6 weeks tak digalakkan buat scan lagi? Sebab sebelum mengandung ada berurut dengan makcik ni, and dia nasihat kalau pregnant bawah 3 bulan jangan scan, takut harm the baby inside. Betul ke? And at this stage, ada tips macam mana nak make sure baby kuat and avoid miscarriage? Saya takut sangat.

8 Balas

Kalau harm pada baby utk scan masa 6 weeks mst doc tak kasi scan. Saya scan masa 6 weeks utk confirmkan pregnant ke tak. Masa scan mmg nampak kantung sahaja and doc kata normal and mintak kita repeat scan masa 8 weeks. Penting utk kita tahu and confirm kita pregnant utk kita berjaga jaga. Apa apa pun consult dengan yang pakar utk tahu fakta. Semoga dipermudah urusan awak ya

masa2 mcm ni la sis penting pegi ke klinik sebab drg akan bagi asid folic kena start makan dah dari start mengandung tu penting utk kuatkan rahim . mitos je tu sis kebanyakkan mommy2 mengandung dah start scan 6w 7w 8w 9w 10w and seterusnya utk mengetahui perkembangan bayi . but it up to you la sis nam ikut yg macam mana . semoga dipermudahkan urusan ya sis .

Not sure pasal jangan scan bawah 3 bulan sebab takut harm the baby. But what i knw is not recommended la nak scan banyak kli. Like scan setiap minggu. And not recommended to scan seawal 6w sebab takut xnampak apa lg and mommy akan risau dan overthink. Recommended to scan at week 10 or so. Tp sy hritu scan 8w nampak dah heartbeat dan baby😊

sy scan 6week mmg xnampak . lps tu mula la tertanya2 kenapa xnampak,risau ape sume. last2 sabar tunggu repeat scan 10week baru nampak. better sis gi scan 8week keatas. Dalam masa yg sama,sis jaga diri. jgn buat kerja berat2,mkn asid folic,minum susu.Insya Allah selamat semuanya 😊. ada sakit x selesa ke terus je gi klinik

boleh je scan sis .. tp better tunggu 8week hingga 10 week laa .. Dpt tengok heart beat dan janin sekali .. kalau 6week ni mungkin nampak kantung sahaja

It does not harm the baby sis, xde sinaran pape pun. It just that 6 weeks tu ada sac je so tak nampak. 8 weeks ke atas baru nampak. Dont worry.

xtau la harm ke x..sbb p swasta satu ni evry 2weeks suh sy dtg scan bawah(tvs) ...then p tmpt lain scan perut suh dtg sbulan skali je...

insyallah, blh je scan utk tahu perkembangan bby... yg penting jgn kerap... sbb bila kerap, bby akn mnjdi kecil...