Hi, nak tanya

Betul ke kalau scan awal sangat, boleh miscarriage? Saya pregnant dah 5 weeks tapi kak ipar saya cakap jangan scan lagi sebab dulu dia scan time kandungan 3 weeks pastu miscarriage . Risau pula saya. Seeloknya untuk scan boleh scan week ke berapa ye?

20 Balas

cakap dkt kakak ipar awak banyakkan membaca lagi☺️. punca keguguran diawal kehamilan ni sebab janin dlm rahim kita tu sendiri tak menjadi. bukan sebab scanning. nanti bila kandungan awak dh besar, awak nak scan kerap pon xjadi masalah. utk lihat condition baby awak. kalau awak buku pink dkt swasta doctor mmg akan scan setiap kali dtg checkup. kalau kk shja xkan scan setiap kali checkup. nak sah kan kehamilan awak boleh je. cuma nya awak jangan panik bila doctor inform awak belom nmpk apa2 atau baru dinding rahim menebal. selalunya doctor akan minta awak dtg repeat scan semula. nak nampak kantung scan masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat scan masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. selagi awak xde spotting/bleeding atau sakit perut terlampau, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. continue makan asid folid

Kakak ipar awak ni bad influence betholllll 😂 mengarut ja. Kalau miscarriage sblm ada janin (8-9weeks) tu maksudnya kandungan tak jadi. Persenyawaan tak berlaku dgn sempurna. Pergi je dear scan utk tgk size kandungan awak tu. Tapi untuk tengok kantung 6weeks macamtu, janin boleh nampak dah. Utk tgk dgn heartbeat boleh masa week8-9. Nnti awak dah confirm ada janin semua tu, nak scan seminggu sekali pun takde masalah. Sebab scan tu bukan radiation, ultrasound tu menggunakan frequency untuk tengok dalam rahim. Dont think too much dear. Kalau awak nak pi scan, pi ja. I doakan awak and baby sihat walafiat ok 😘

aduhai kak ipaq awak nih😂..scan tuh bukan dia tekan perut sampai gugur pon dia tekan sikit jaa nak tengok janin tuh dan scan bukan sinar x-ray yg membahayakan janin tuh..suruh kakak ipaq awak banyak membaca dan jangan percaya cakap oqg yg scan boleh mengugurkan kandungan takut nanti dia percaya bukan ii taknak cek kesihatan pulak😅😅

Tak betul langsung.. digalakkan utk scan 8weeks ke atas sbb time ni dh nampak kantung & bby.. kalau scan trlalu awal, ada yg masih blum nampak kantung @ bby.. so taknak ibu panik.. Scan lah berjuta kali pun tiada masalah.. mmg kna scan pada awal kehamilan utk tahu bby di kedudukan yg betul @ tak..

takde lahhh, scan tak effect baby pun, sebab scan ultrasound. tak merbahaya untuk janin pun. cumanya kalau scan sekarang terlalu awal, sebab kekdg tak nampakk kantung atau heartbeat janin belom ada. digalakkan 8w keatas. pastu awak nak scan baby hari hari pun tkde masalah 🥰

Tak betul😊 Scanning bukan penyebab keguguran. Nak scan sekarang pun boleh tapi jangan panik dan jangan terkejut kalau tak nampak apa2 lagi. 5 weeks hanya besar sesame seed. Suggested scan 8 weeks and above.

karut tu scan byk kali ok ja, klu ada tanda sakit perut atau turun darah g scan ja cepat2, klu scan 5w bgus jg blh tgok kandungan dlm atau luar rahim tp kantung masih kosong, klu xda apa2 masalah, paling cantik scan 9w

Biasanya keguguran first trimester ni disebabkan janin tu x sihat ade kecacatan or mmg rahim jenis lemah bukaan cervix awal. Xde kaitan dngan scan ke ape.

Akk ipar awk ni fikiran di nk samakn dia dn awk plk 🤣🤣🤣 p je kk scan nnt boleh trus buka buku pink yelah nk bby shat kite kna pntau dri awl 😬

6-8 weeks.. 6 weeks bley nmpk kantung & janin(ikut nasib).. 8 weeks da bley dgr heartbeat.. tp tgk jgak la x sume org sme.. kdg ade yg nmpk.. ade yg x nmpk..

11mo ago

Yep. Sy 6w1d dh nmpk janin n dgr heartbeat dh. Awl pulak kli ni. Yg lain dlu mesti 8w ke atas