Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.

Bersempena dengan Hari Sindrom Down Sedunia pada 21 Mac 2021, kami bawakan khas kepada anda pakar untuk anda bertanya terus secara langsung apa-apa persoalan berkaitan dengan Sindrom Down bersama dengan Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation. Ikuti perbincangan ini pada hari Ahad, 21 Mac 2021, jam 3 petang dengan topik 'Apakah itu Sindrom Down dan adakah anak Sindrom Down boleh dididik?' *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik dan masa yang ditetapkan akan dipadam atau tidak akan di jawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.
33 Balas

How do I teach my children to treat Down Syndrome children equally?

4y ago

Children with Down Syndrome are sociable and they interact just like any typical children. They will follow and model other children they play with. However, some of them may have delayed speech and do not have expressive language yet. Therefore, you can guide your child to communicate with the child with Down Syndrome by using signs or gestures. Any good manners and proper behaviour would be the best approach.

Lepas lahir memang terus boleh detect ya baby down sindrom?

Would treatment / programme for Down Syndrome children cost more?

4y ago

Down syndrome is a genetic disorder. Individual with Down Syndrome has an extra chromosome 21. There is no treatment for Down Syndrome except for treating the health conditions that they may have. However, to educate children with Down Syndrome, they can attend Early Intervention Programme similar to the programme provided by our KDSF-National Centre. We are a non-profit organization and we charge a nominal fee.

Can a person with down syndrome have a normal baby?

bagaimana mengesan anaknya sedang mengalami sindrom down?

4y ago

Puan,untuk mengesan Sindrom Down ujian kromosom boleh dijalankan di hospital/pusat rawatan swasta.

Bagaimana KDSF tolong orang/kanak-kanak Sindrom Down?

4y ago

KDSF menyediakan Program Intervensi Awal untuk bayi dan kanak-kanak Sindrom Down seawal usia 2 bulan-6 tahun. Antara program yang dijalankan di KDSF adalah Infant Stimulation Program (2 bulan-2 tahun), Toddler Program (2 tahun - 3tahun) & Special Education Program ( 4 tahun -6 tahun). Adalah menjadi misi kami agar kanak-kanak Sindrom Down ini akan dapat berdikari dan mencapai serta memperkembangkan potensi mereka melalui program intervensi awal ini. Untuk maklumat lanjut berkenaan Program Intervensi Awal yang dijalankan di KDSF sila layari www.kdsf.org.my

syndrome down ni adakah disebabkn oleh keturunan?

4y ago

terima ksih atas info y diberikan..

Does stress during pregnancy cause down syndrome?

4y ago

Down syndrome is a genetic disorder caused when abnormal cell division results in an extra full or partial copy of chromosome 21. Stress will not cause Down Syndrome.

can down syndrome be avoided since pregnancy?

4y ago

Aqila, scientists have yet to find out what is the exact cause of Down Syndrome. They also do not know of ways to prevent it. Research into the cause of Down Syndrome still continues.

macam mna mau tahu ank sindrom down ?

4y ago

Puan, untuk mengesan Sindrom Down ujian kromosom boleh dijalankan di hospital/pusat rawatan swasta.