Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.

Bersempena dengan Hari Sindrom Down Sedunia pada 21 Mac 2021, kami bawakan khas kepada anda pakar untuk anda bertanya terus secara langsung apa-apa persoalan berkaitan dengan Sindrom Down bersama dengan Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation. Ikuti perbincangan ini pada hari Ahad, 21 Mac 2021, jam 3 petang dengan topik 'Apakah itu Sindrom Down dan adakah anak Sindrom Down boleh dididik?' *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik dan masa yang ditetapkan akan dipadam atau tidak akan di jawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.
33 Balas

macam mana nak mengesan sindrom down

4y ago

Puan, Sindrom Down boleh dikesan sewaktu awal kehamilan melalui beberapa ujian pengesanan iaitu:1) Amniocentesis – sewaktu kandungan berusia 16 minggu 2) Chorionic Villus Sampling (CVS) – 9-11 minggu 3) Non-Invasive Prenatal Testing (NIPT) – letak awal trimester kehamilan. Sila dapatkan nasihat daripada doktor atau pakar perubatan yang bertauliah mengenai ujian berkenaan.

Does down syndrome run in families?

4y ago

Most cases of Down syndrome are not inherited. There are 3 types of Down Syndrome: 1) Trisomy 21 (95% of cases) 2) Translocation (4% of cases) and 3) Mosaicism (1% of cases). It is important to know what type of Down Syndrome the child is with, because one-third of cases of Down Syndrome resulting from Translocation there is a hereditary component.

👍