BERPANTANG

BERPANTANG Hai ibu2.. Sy dalam dilema memikirkan situasi untuk berpantang nanti.. sy dan suami pjj. dan sy sendiri berkerja di kawasan bandar jauh dari mak n ayah. Sy sedang fikir jalan terbaik utk sy berpantang anak pertama nanti. Jika sy balik kg berpantang, sy risau akan jadi stress sebb mak sgt2 sibuk setiap kali sy balik. sy la org g akan jdi assistant nya, byk kerja sehingga malam, jadi driver mak. makan minm tak teratur tiap kali balik kg. walaupun dim tempoh mengandung ni, i balik ke rumah sewa dari kg pun dah malam, kadang pukul 9 malam baru smpi rumah sewa. mak ix ada pun nak suruh i cepat2 balik rumah sewa sebb risau i mengandung ke apa x ada. nak balik ke tempat kerja suami, tapi dia menyewa dgn kwan2. mmg tak sesuai utk i berpantang kat rumah sewa dia. suami i cikgu, cuti cikgu ni pula payah X mcm jawatan lain. i sedang berpikir utk pantang kat rumah sewa sendiri sahaja, tapa ada suami dan siapa2.. i plan nak hire cl utk jaga sy semasa berpantang. tapi i tak tahu ini jalan g terbaik atau tak.. ada sesiapa boleh bagi nasihat 🤧

20 Balas

Awak, cikgu dapat cuti seminggu bila isteri bersalin. Suami boleh mohon cuti tu. Dan jauh lebih baik ambil CL. Sebab pantang ni fokus pada awak punya rehat, menyusu dan baby. Ambil pakej yang boleh buat rawatan urut, tungku, tangas bagai tu. Dan kalau boleh cari juga yang boleh masak sekaligus. All include la macam tu. Pantang untuk ibu reset balik kesihatan dan rehat. Kita bukan teran taik, kita teran seorang manusia. Jadi, awak chill ya. CL adalah pilihan terbaik jika awak mampu dari segi kewangan. InshaAllah. Jangan banyak fikir ya. Selawat jibril banyak-banyak. InshaAllah Allah akan bantu mudahkan urusan pantang awak 💕

Hye sis… Kalau dalam situasi sis ni better sis stay di rumah n hire cL… Pasa saya cL ni minimun 2 minggu… paling okay sebulan… lepas sebulan tu insya Allah badan kita dah kuat sihat dah boleh urus semua sendiri… Sebab sis 1st time kan… Macam suami puan cikgu sepatutnya seingat saya la cikgu lelaki akan dapat cuti seminggu ka 2minggu macam tu kalau isteri bersalin.. saya tak sure kot sekarang ni dah berubah… Itu pandangan saya laa… Bila dalam pantang kita tak boleh stress… Bila ada cL dia akan buat semua untuk kita… urus baby masak urut bertungku… InsyaAllah sis boleh buat keputusan terbaik…

3mo ago

Terima kasih atas pendapatnya sis 🥺. Sy first time mum, kat tempat kerja pun rasa mcm kena buli, sy rasa sedih dan akui sy mmg lemah.. lemah balik rumah xda siapa2, pjj.. datang keja rasa diskriminasi sebb org mengndung.

hi sis .. i pun baru booking CL tadi .. Lavender confinements sy firstime mom ambil 21 hari pakej melati RM3700 .. kalau 1 minggu RM1700 kalau 2 minggu RM2700 ad caj transport Rm100 .. kalau sis ada bajet boleh la cuba guna CL.. kalau mampu amik sebulan atau full 44 hari pun boleh juga .. sy try 3 minggu dlu sbb firstime.. pantang jauh dri keluarga juga sy mak ayah dah takde adik bradik suruh balik kg pantang tapi dorang semua pun kerja sy xnak susahkaj sesiapa ..suami pun kerja juga so daripada duk fikir sedih sedih sy decide berpantang dgn CL

Pengalaman saya brpantang sorg² amat mental tp sy cuba utk kuat, masa brpantang kt kpg d swk, sy stress sgt dgn suasana ramai org dlm rmh, lpstu cuaca tramat panas, trmsuk ank buah yg tgh musim batuk..9hari je sy bptang d kpg trus naik flight balik kl, brptang dkt rmh, suami plk kje smpai mlm bru blik...lpstu sy trus bincang dgn suami bgilir² bjaga mlm, wpun sy tau dia penat kje...nk buat mcm mna , isteri lagi penat mental..nak xnk kne dia buat juga. Semoga dipermudahkan urusan sis utk buat keputusan.

Kalau mampu better minta suami upah CL jaga. Emosi & kemampuan kita ibu time berpantang ni lain. Perlu rehat dengan tenang. Kalau balik kampung nampak macam orang tak berpantang lebih baik elak dari awal. Takut nanti stress pula even duduk dengan family sendiri sebab awak ja tahu apa realiti yang perlu dihadap bila di kampung tu. Upah CL semua dorang buat kan cuma kena survey yang mana bagus, ikut kemampuan serta keperluan kita semasa berpantang.

Jalan terbaik la tu, hire CL di rumah sendiri. Ada bajet lebih, duduk di confinement centre. 2 minggu pun dah mencukupi jika czer. Bila balik rumah, kalau boleh nak uruskan rumah, masak simple je atau order. Tak pun upah jiran masakkan.. Suami pun dah boleh dapat paternity leave kot seminggu. Tak pasti cikgu dapat leave sebegitu. Jangan ambil tugasan suami. Biar sama2 jaga anak walaupun jauh pjj.

3mo ago

Ada bajet lebih boleh hire CL bermalam di rumah utk 2mggu atau 1bulan. Anak pertama pantang s endirian sy rasa awak perlu atau mesti ada ilmu yg ckup utk handle baby nt.

Bincang baik2 dgn suami. Bkn snang nk bpantang sorg2 bg kita 1st mum. Saya pn amek cl smpai abes pantang. Tu pn kdg2 stress 😂 emosi time bpntang ni lain cket. Kalau ada duit lbih cari cnfinement cntre yg dkt dgn tmpt keja suami. Cikgu dpt paternity leave smggu. Kalau ptdbir okey boleh dpt 2mggu tmbh crk n mc 😅 saya 1st mom n ckgu juga

Cikgu lelaki tak dpt paternity leave seminggu ya mcm penjawat awam yang lain? Hire cl is the best solution based on my experience. Kerapkan doa dari skrg baby awak easy baby. Mcm anak saya high need baby, even saya ambil cl 6 jam siang for 30 days pun saya rasa cukup mental if handle sorang2 time husband night shift

3mo ago

i cikgu.. rsanya dapat je cuti seminggu tu. Tapi mgkn bagi tt nak suami cuti yg lbh pjg kot.

kena sama2 fikir dgn suami. xboleh sis fikir sorg. betul. jgn ambil tanggungjawab dia. ya sis mungkin boleh berdikari, tp jgn terlampau sgt berdikari.. cuti suami Tu pandai2 dia fikir mcm mana. andai kata kalau nak hire cl,kalau suami mmg betul2 susah cuti, biar suami yg full bayar upah CL.

1st.. bincang dgn suami.. tu tanggungjawab utama dia.. 2nd.. if ada budget utk hired CL sila kan.. jgn pantang sorg2 bahaya sbb 1st timer.. 3rd.. make sure husband dapat cuti seminggu atau 2 minggu utk pantau awak.. 4th.. kalau ada lebih budget duduk confinement care lebih mudah..