BERPANTANG

BERPANTANG Hai ibu2.. Sy dalam dilema memikirkan situasi untuk berpantang nanti.. sy dan suami pjj. dan sy sendiri berkerja di kawasan bandar jauh dari mak n ayah. Sy sedang fikir jalan terbaik utk sy berpantang anak pertama nanti. Jika sy balik kg berpantang, sy risau akan jadi stress sebb mak sgt2 sibuk setiap kali sy balik. sy la org g akan jdi assistant nya, byk kerja sehingga malam, jadi driver mak. makan minm tak teratur tiap kali balik kg. walaupun dim tempoh mengandung ni, i balik ke rumah sewa dari kg pun dah malam, kadang pukul 9 malam baru smpi rumah sewa. mak ix ada pun nak suruh i cepat2 balik rumah sewa sebb risau i mengandung ke apa x ada. nak balik ke tempat kerja suami, tapi dia menyewa dgn kwan2. mmg tak sesuai utk i berpantang kat rumah sewa dia. suami i cikgu, cuti cikgu ni pula payah X mcm jawatan lain. i sedang berpikir utk pantang kat rumah sewa sendiri sahaja, tapa ada suami dan siapa2.. i plan nak hire cl utk jaga sy semasa berpantang. tapi i tak tahu ini jalan g terbaik atau tak.. ada sesiapa boleh bagi nasihat ?

20 Balas

pada sy bincang dgn suami.. benda ni suami ptut fikir lebih dri Kita.. cuti suami mcm mana pun,dia sendiri kena pandai2 adjust.. untuk pantang kt rumah mak sis ni,better Xpayah la.. serupa xbrpantang kalau mcm ni..org dlm pantang kne rehat juga.. ambil cl pun bgus ..

yup hire cl best solution then husband atlest kne amik cuti lps awak bsalin… nti kne g kk ke ape senang… cl tue altest 2 mggu insyaallah badan da kuat lps tue and cl pon mcm2 dia tunjuk ajar since 1st bby kan… pape pon discuss dgn hubs… keep strong

kalau ada bajet untuk hire cl lebih baik, lebih2 lagi anak pertama banyak nak kena belajar dan perlukan masa nak sembuhkan luka bersalin. lebih baik ada pembantu untuk kita berehat sikit. semoga dipermudahkan bersalin dan berpantang nanti.

In my opinion, better hire CL 2minggu. Kalau ada duit extra, hire untuk 40hari berpantang. Perlu ada orang tolong awak nnti. Berpantang ni memang emosi tambah2 kalau husband/ takde org utk tolong.

berpantang rumah puan atau sewa homestay dekat skolah husband. hire cl @ helper utk uruskan rumah & keperluan puan. seminggu cuti paternity guna elok2 utk suami jaga puan sampai betul2 sihat.

Saya 2x berpantang pon pjj dengan suami… tapi suami ambi cuti 2 minggu untuk uruskan hal rumah… selalunya lepas 2 minggu dah okay sikit…

suruh hsband amek cuti smggu dua & upah CL jgak.. sbb normally bby awal2 ade kuning, so senang nak ulang alik kk klu hsband ade kt rumah..

Dalam hal ni better discuss dengan husband sebab itu tanggungjawab suami…

hire CL je. jaga diri elok2 masa pantang. jgn stress2

CL paling sesuai.. kalau saya pun nak upah CL..