Siapa kat sini yang pernah ada anak prolonged jaundice?

Berapa minggu ye tempoh paling lama prolonged jaundice ni boleh jadi? Anak saya dah masuk 1 bulan tapi ada kuning lagi. Esok cucuk sebulan sekali dengan check kuning (lagi) . Mata baby still ada kuning2. Bila la nak baik ni baby ?

45 Balas

Ank sy prolonged jaundice smpai 36 hari. 1 sebab lahir xckup bulan 34 w, keduanya msa lahirkn dia kna bantuan vacum sbb masa tu xpandai teran. 4 mlm kna dduk bwh lampu fototerapi tu.. dia punya kuning tu smpai gusi pun kuning, mata tapak tangan pun kuning..then kna amik urin ada jngkitan..tp lps 2 mggu masih xhilang lagi kuning kna dduk wad lagi 2 malam sbb nk buat test fungsi hati n ultrasound. Alhamdulillah test xde yg abnormal semua ok. So doc kata prolonged due to premature..so cont bf mcm biasa..jgn makan jamu..last msa hr ke 37 cek kuning dah tggl 3 so trus discaj kes. Alhamdulillah.

Bykkan bg susu badan. Kalau takut baby tak cukup susu, try bagi guna botol so that at least you know how much baby minum. Mcm i, i selang seli bagi breastfeed lepas tu botol. Last week check bacaan baby Alhamdulillah turun. Tapi.....lepas tu my MIL ada try suggest bagi mandi air daun kucai, check balik bacaan kuning naik balik pulak. Adoi pening kepala. Papepun petua pelik2 tu tolak tepi dulu la. Focus on breastfeeding

Bnyakkan bg susu badan ibu sis.. Saya pun pernah jadi masa anak no 1. 44 hari dalam pantang baru abis kuning dia sbb kuning dia terlalu tinggi smpai masuk NICU seminggu.. masa anak pertama sya terlalu ikutkan cakap org tua2 bg minum air serbuk mutiara la mandi air kucai la.. macam2 lg.. klu last2 lagi terok bby kena kuning.. baik sis bg dia minum susu badan saja... sbb kuning dia akan keluar melalui najis bby dan air kencing dia..... sabar ye sis..

Anak sy pun prolonged jaundice.. cukup sebulan masi ada kuning sikit tpi tula last dia kena cucuk tapak kaki utk amik darah sbb dckor yg stop kn.. sy mmg 100% ikut ckp nurse, jgn mkn jamu atau rempah2 yg d masak. Ank full bf smpai umur 2tahun. Wktu nak melahirkan sy ada kena induce drip d tgn dan sy minta 2 kali suntikan d punggung utk kurangkan sakit. Sy xpasti kalau itu pnyebab anak sy prolonged jaundice.

4y ago

Xde kaitan dgn drip sbb ank first dlu sy drip & minta cucuk thn sakit jgk tp ank 3x je cek kuning baik. Yg 2nd prolong plak walaupn minta cucuk epidural

Anak sy smpi sebulan stgh bru hilang, syukurla test darah tu dia normal xda simptom penyakit hati,ank sy mmg kuat menyusu, dia lahir 3kg bila kuning dah hilang berat nak dkt 6kg.haha.klu sy mgkin sbb darah O kot.klu keputusan darah normal xda kena mengena dgn penyakit hati tu, xpe teruskan susukan anak kerap smpi dia sembuh.

Saya aritu cuma bergantung dgn susu badan diselang selikan dgn KARIHOME..drastik Turun..Baby lahir aritu masuk Nicu..masih tak turun..dikatakan berisiko kna pantau..masuk Unit Rawatan Rapi..banyak petua orang bagi..saya tak ikut..just kerapkan dia menyusu

Me, 14 days. Doctor ckp maybe sbb susu badan, buat bloos test, semua okay. Risau tp keep on bf je. Pastu sy pny diet pun tukar, x makan makanan panas2 sgt mcm lada hitam semua tu. Makan sikit tp x selalu. Ubat pun Doctor suruh stop jap sampai baby okay.

Anak kedua saya pun prolong jaundice. Penat ulang-alik ke klinik sebab nak check bacaan. Bagi je minum susu banyak-banyak dan jangan pastikan baby tidur terlalu lama masa ada demam kuning. Makin banyak dia tidur, makin naik jaundis dia.

Sama mcm sy anak sulung smpai 58 hri siap nicu baby kena puasa. Tggi kuning 378 Duduk kt lampu smpai smggu. After smggu kt hosp blik umah kuning still 235 tpi tk naik tak turun. Mintak discaj lama lama hilang sendiri kuning tu

4y ago

Sma mcm sy...kuning ank tnggi smpi 343...dok bwh lampu 2hri.... Memula admit tu dok bwh 2lampu..esknya doc bg discaj tp kne check kk plk...siap kne amik drh n air kncing...alhamdulillah result ok..bru lega..lw x mcm xpantang pon..ke sna sini urus anak..

Ank saya cuma kena seminggu je lepas tu elok. Mandikan dia dgn air herba cina beli dkt kedai cina sengseng. Hri2 mandikan dan nak lebih elok lepas tu mandikan dgn air beras pula. Mmg cpt gila anak saya hilang 😊

4y ago

ANAK KUNING (JAUNDICE) BAGI MINUM SUSU KAMBING . Saya geram yang teramat masih lagi wujud pemikiran macam ni . Anak kuning (jaundice)? Jaundice adalah perkara normal sebab organ hati nak kick start, baru nak fungsi. Kuning naik sebab kadar bilirubin yang masih tak dapat dileraikan oleh hati. Tetapi jika terlalu tinggi akan membahayakan nyawa baby. Maka cara nak keluarkan adalah melalui najis besar anak... Nak kerap buang najis besar? BAGI SUSU IBU SAHAJA . Jangan gatal nak bagi susu kambing la, air anggur la sebab tindakan hang tu boleh memudaratkan baby!!! . Alaa beberapa titis saja... Aku cubit kuat kuat nanti.. KENAPA TAK BOLEH? 1. Kebersihan susu kambing fresh sangaaaat dibimbangkan. Kita yang dewasa pun boleh sakit perut apatah lagi BAYI BARU LAHIR. Boleh bagi kepastian betapa bersih susu kambing tu? 2. Zat dalam susu kambing TAK BOLEB DIHADAM OLEH BADAN BABY BAWAH 1TAHUN Tau tak lemak, protein, kandungan zat dalam susu kambing tu tak boleh dihadam lagi oleh baby? Kandungan lema