Prolonged jaundice / demam kuning berpanjangan

Hi, ada ssiapa anaknya pernah kena prolonged jaundice? Anak sy prem,lahir 36w. Skrg dah hari ke 18,kuning tak turun2. Sedih,risau jgn ckp lah. Skrg bacaan still 12. Sy nak tahu prolonged jaundice ni boleh dirawat ke? Hari ke 21 nti kalau tak turun lagi, kene amik darah. Mcm2 cara dah cuba,sampai sy rasa give up. Bg sy semangat pls 😥😥#demamkuning #jaundice

2 Balas

Teruskan penyusuan eksklusif. Kalau fully bf, bagi kerap setiap 1-2 jam sekali. Pastikan anak membuang pun kerap. Anak sy dulu dekat 2 minggu gak kuning tapi sy maintain kerapkan susu. Alhamdulillah cepat turun. Baby bila kuning ni dia akan mengantok je jadi memang kena kejutkan utk menyusu. Elakkan mkn makanan berempah termasuk kunyit. Yg ni nurse baby sy yg pesan masa dia visiting kat rumah.

bole tahu camna keputusan,.sy pun senasib yg sama,. prolonged joundice

2y ago

ank sy dah amik drh n air kencing, suma ok,. nie doktor nk diagnos amk drh lg sekali,.katanya suspek kurang hormon tiroid,. risaunyaaa,.ank awk da ok ye?