Prolonged jaundice

Siapa ada pengalaman anak kena prolonged jaundice? Sampai bila ye kena check kuning tu? Baby sy last check masa day-13 bacaan 182..terus doktor ambik darah kat tangan, klinik kata akan call klu ada apa2 masalah.. Dah seminggu dah ni, g follow up klinik, result tak dpt lg.. Doktor ambik darah plak lg sekali 3 tube(fbc, thyroid function & serum bilirubin), plus air kencing sekali.. Masa tu day-19.. Parents yg anak prolonged jaundice sampai >20days, follow up kk tiap berapa hari?

4 Balas

sama mcm anak no 3 saya. Dia kena prolonged jaundice. Rasa down sgt sbb hari2 nak g check kuning. Minggu ke 2 plak doctor gapkan 2 hari sekali, tapi result darah dia x turun banyak. At last nak msk 3 weeks plus doctor suh dtg klinik ambik darah mcm anak puan plus sample air kencing sebab doktor KK nak refer HKL. so dpt result doctor dah suh dtg ke Hospital kanak2 tunku azizah for further check up. Alhamdulillah result dia drop plus xda lagi jaundice.

3y ago

Sy dapat appointment, next follow up umur baby sebulan.. So last check tsb tu masa day 13 je la.. Tak tau skrg bacaan kuning baby berapa.. Skrg baby dah day 21..

time first check, mmg tinggi. terus saya bawak anak sy keluar bawah matahari. ard 7-8am. actually kena bawa pg klinik lg after few days.. tp sy x pg. haha day 13. nurse tnya then check kuning balik. back to normal

anak sy dah sebulan 17hari msh jaundice .. dktr bg setiap minggu follow up cek kuning kat klinik smpai bacaan kuning sifar .

3y ago

Sy dapat appointment nnti baby umur sebulan.. Tapi dah ambik darah semua tu.. Tu la, nak tau jgk bacaan kuning baby skrg berapa.. Risau.. Nampak baby mcm tak kuning dah.. Tp kita tau apa klu tak check.. G klinik, dia suruh follow appointment..

Up