bby kuningg

bby sy kuning? ade petua tak utk hilangkan demam kuning bby . risau haa tgok dia cm tu??

35 Balas

ANAK KUNING (JAUNDICE) BAGI MINUM SUSU KAMBING . Saya geram yang teramat masih lagi wujud pemikiran macam ni . Anak kuning (jaundice)? Jaundice adalah perkara normal sebab organ hati nak kick start, baru nak fungsi. Kuning naik sebab kadar bilirubin yang masih tak dapat dileraikan oleh hati. Tetapi jika terlalu tinggi akan membahayakan nyawa baby. Maka cara nak keluarkan adalah melalui najis besar anak... Nak kerap buang najis besar? BAGI SUSU IBU SAHAJA . Jangan gatal nak bagi susu kambing la, air anggur la sebab tindakan hang tu boleh memudaratkan baby!!! . Alaa beberapa titis saja... Aku cubit kuat kuat nanti.. KENAPA TAK BOLEH? 1. Kebersihan susu kambing fresh sangaaaat dibimbangkan. Kita yang dewasa pun boleh sakit perut apatah lagi BAYI BARU LAHIR. Boleh bagi kepastian betapa bersih susu kambing tu? 2. Zat dalam susu kambing TAK BOLEB DIHADAM OLEH BADAN BABY BAWAH 1TAHUN Tau tak lemak, protein, kandungan zat dalam susu kambing tu tak boleh dihadam lagi oleh baby? Kandungan lemak tak boleh diserap Kandungan protein tinggi sangat Kandungan vitamin dan mineral lebih lebih 3. Tak ada bukti pun ia berkesan, hanya petua lama Tiada bukti keberkesanan Tiada bukti kebaikan Tiada bukti keselamatan Sanggup nak cuba cuba atas baby kecil yang baru lahir sesuatu yang sangat tak pasti? Peduli makcik makcik bawang yang bagi petua sebab jika anak sakit yang tanggung bukan mereka. Kalau ada yang kata berkesan tanya balik ada ke bagi susu ibu? Sebab susu ibu yang diberi tu jaaaaaauuh lagi berkesan dan baik nak turun jaundice dari petua mengarut. . . Alaa sunnah Rasulullah SAW minum susu kambing Piaaaaappp aku bagi lempang nanti..tang mana sunnah Rasullullah SAW minum susu kambing bawah usia 2 tahun sedangkan kalau ibunya tidak dapat susu beliau masih ada ibu susuan. . Baby yang kuningnya tinggi normal sentiasa nak tidur Tugas ibu 1. Kerap susu kan anak setiap 1-2 jam sekali 2. Gerakkan anak bangun menyusu kalau tidur lama sangat 3. Menjalani rawatan phototherapy jika perlu atas nasihat doctor . Nak bagi apa apa bagi dekat mak nya..jangan bagi dekat baby.. Nak bagi susu kambing sekali suh minum 1 liter pun takpe.. Ulang semula JANGAN BAGI BABY BAWAH 6 BULAN MINUM SELAIN SUSU IBU !!!! Sekian Dietitian Fizah Sobri Saya nak minta siapa kenal admin group ni untuk pesan dia supaya LEBIH BERTANGGUNGJAWAB Ada ke biar post post mengarut macam ni Lebih menerukkan keadaan

7mo ago

keluarga mertua tetap berkeras suruh bagi air titis anggur hijau. sy risau. sbb bby tgh jaundice. sy darah O. kalau x ikt petua nanti, bgduh juga dgn suami.

Dr. suggest try bagi FM, sbb kalau susu ibu takut jd penyumbang kepada kuning tu.. Sbb tatahu apa yg ibu makan tu okay tak dgn baby.. Saya tnya Dr. susu FM apa Dr. suggest, katanya Frisolac Gold tu okay juga sbb anak dia pun dia bagi tu.. Balik klinik terus beli FM dan bagi baby minum, Alhamdulillah baby mmg berak2 lepas minum dan berak kuning sgt.. Bacaan kuning baby first day 141, 2nd day 101, and third day 72.. Alhamdulillah..

2y ago

Taik baby tu ada tak macam chewing gum? Saya pun guna frisolac

kerapkan bg susu bdn..bby sy kuning jugak baru ni, turun naik bacaan die,kua masuk wad, amik darah, kesian tgk die...😑 sekarang da ok da...time tu sy risau die x dpt susu cukup,mklum la kite xtau bby betul2 hisap susu ke x, konpius susu byk ke x..so mlm2 tiap kali nk bg susu,sy pump susu dlm 1 atau 2 onz, bg dlm botol...jd kite tau la bby kite betul2 dpt susu yg cukup..cuba la buat jugak.😊

baby kuning nu banyak sebab sis, masa anak sulung dulu sy ikut semua petua2 rakan2 bg..xturun kuning tu. lps 15 hari nurse stop amik darah tp kita risau la.. hari ke 3o amik darah, sy tyn doc, doc ckp darah ayah O jadi mmg baby kuning lama tu normal.. cuma kena pantau jgn bagi tinggi. sejak tu, anak 2nd sy x ikut sangat petua.tp susu badan mmg fully bg. harap anak ke 3 ni tak ada masalah la.

2y ago

sy darah ab

sy lepas bersalin anak sulung susu badan mmg kurang . tapi bile fikir kuning tu ,sy ikhtiar lah minum Anmum Lacta untuk tambah susu badan . banyak lagi kaedah lain . skrg alhamdulillah susu banyak sampai bengkak tet 😂 baju takyah ckp lah ,lecun masam bau susu . asyik kena pam je kalau tak sakit haha 😂

4y ago

samalah saya, sampai basah baju. dah basuh pun ada bau susu lagi. 🤧

Kerapkan susu badan. Kalau perlu topup susu formula, topup dulu nanti dah hilang kuning, stop. Bg susu badan balik. Anak sy kuning 347. Hampir2 nak kena tukar darah. Susu badan sy sikit sangat. Sy bg susu karihome. Dalam seminggu dah turun bawah 100 bacaan kuning.

3y ago

puan bg susu karihome tu sepenuhnya ke sepanjang tempoh tu atau ade campur ngan susu badan

Kerapkan myusu...prmakanan sis pun kena jga juga jgn sembarangan mkn klu bg BF..sllu kejutkn bby myusu..sbb klu bby kuning ni dia asyik nk tdo je..klu boleh kjutkn bby 2jam atau sejam stgh skali bg nyusu..dan ulang mcm tu juga..

3y ago

sama la anak saya kencing je banyak dari berak...ok ke?

Ikut pengalaman, bagi air sengkuang cina sikit, warna sebijik macam susu badan. And bagi je susu badan setiap 2 jam/waktu baby lapar. Nanti baby akan kerap buang air besar. Jangan jemur baby tau 😅

Sy yg poss status ni..alhamdulillah ank sy dh turun kuning dia bacaan 5..47hari kuning..sy cuma bg susu badan je sepenuhnye..xberani nk buat benda lain..terima kasih ye sis2 semua bg pendapat..

4y ago

brp lama amek masa sis, sy dilema jugak skrg baby kuning

Kerap kan susu bdn je sis..ank sy kuning sbulan lbih..skrng pun still kuning juga..alhamdulillah kuning turun juga akhir2nye...alhamdulillah juga makin lama bacaan makin kurang..skrng kuning 6.5..hari ni g cek lg..

4y ago

anak sy kuning sepuluh hari je last bacaan 83 ,tu pun nangis tengok dia kene cocok sbb nurse tu tak pandai nak buat ,dipicit-picit kaki anak sy pakse darah keluar ,tak keluar dia cocok lagi sekali . dah lah kaki kecik 😪 ,awak lakk sebulan lebih 😥 😖