mummy2 sapa tahu nk hilangkan kuning bby mcm mana yer?

macam mana yer nk hilangkan kuning bby2 dah 7hari dh kuning tinggi tk nk hilang lah mcm mana sapa ada petua hilangkan kuning bby😕

21 Balas

ikut pengalaman sye anak sye kuning dye masa dlm pntang 295 klau turun sikit je lepas itu naik balik sampai mata dye nampk kuning..so apa sye bt sye google mcm2 tgk fb petua...akhir sekali sye minum susu kambing jenama lazz perisa coklat kasi anak minum susu s26 gold mandi kn baby 2 kali sehari...kene kerap kasi susu badan dgn susu s26 gold alhamdulilah turun dgn jayanya....dri nk masuk wad terus x jadi...syukur sngt anak pn dh 8 bln sekarang

petua sy xtau , cuma tips n pgalaman sy. sy susukn ank setiap 1-2jam. baby jaundis mg suke tdo & ank sy geletek @ tepuk2 kaki utk die bgun mg x jalan😅. sy ambik wet tissue dap kt muka die smpai die bgun n bg susu. mg strugle sgt2 tpy hasilnya seminggu baik terus kuning: 10.9 - 9.8 - 6.4 ( doc discharge baby xde jaundis). ibu mg letih sikit lbih lg wktu mlm ke pagi.. keep strong ibu🦾

Susu kerap 2jam sekali, jemur bby wktu pagi panas bru naik tuh dlm 7.30 smpi 9pgi xkisah lama ke skjap lepas tuh bgi a ggur hitam atu Hijau titikkn at mlut bby,atu prgi kedai ubt cina beli mandian kuning utk baby, n mndikn dgn air daun kucai, duan kucai di blender tapis air buat baby mndi.. Insyallah nie yg sye gune utk ank sye kuning.. Cm2 jugak pun usha xthu mne yg berkesan

x perlu ikut mana2 petua sis, yg tu smua x semestinya sesuai dgn ank kita, nasihat saya kerapkn breastfeed bby..In Sha Allah akan trun dgn sndri, kalau lps bf dan ambil darah still ada kuning, no worries yg tu just breastmilk jaundice je akan hilang aftr 2 months.

sy buat mcm2 masa nak hilangkan kuning anak dulu.. satu pun tak jalan.. susukan je banyak2.. genap sebulan check kuning alhamdulillah okay ikut yg kk nak.. bawah 5.. sabar ya.. baby aktif je kan.. moga dimudahkan urusan 😊

Sy pernah tgk kt fb, mama kena minum air tu pastu menyusu baby.. masa baby sy kuning, sy mandikan air daun inai, air teh, letak aloe vera kat dahi, tp kuning still slow je turun.. 2 bln lebih baru hilang kuning dia..

Kalau saya bagi susu formula 2 jam sekali... Saya bgi susu formula jenama Ducthbaby jea.... Alhamdulillah dlm seminggu dari 13 dh turun bawah 5.... Saya bgi susu formula sbb susu badan x meriah lagi...

Kena bagi susu setiap sejam. Kena kejut baby. Mmg kita akan xcukup tidur. Based on my sister experiences (recommended by her doctor), susu formula sgt mmbantu. Alhamdulillah.

anak sy pn prolonged jaundice..bg mandi air dukung anak...bg mandi dgn daun inai rebus...mcm2 buat...alhamdulillah da discaj...kuning bawah 5 lps kena amek darah hanta hkl...

Just kerapkan penyusuan. Jika susu lambat keluar, top up susu formula (ne nasihat Doc masa baby sy kuning teruk). Lepas kuning turun, kena teruskan penyusuan susu ibu ya