Buntu...stress...murung...tolong la...HELP!!! #1stbaby #czer #bbydec

Bby sebulan 10ary kerap ngis xhenti smp nek lebam mata...dimana silapnya...

Buntu...stress...murung...tolong la...HELP!!!
#1stbaby
#czer
#bbydec
16 Balas

1)Demah perut bby 2jam 1x. 2)Susu breastfeeding atau susu formula? Lps susu kan baby, sendawakan smpai dia sendawa, kalau x sendawa, tggikan dulu kepala bby dlm 15mnt baru baring flat kan dia. 3)urut bdn dia, blh cuba you tube cr urutan bdn bayi baru lahir. Ni utk melegakan bayi juga selain myk telon pd bayi. 4)siang hari elak bg anak tidur. Buka lampu 1rmh, bg bising dgn tv atau biarkan sjaa bunyi bising mmbising 1 rumah, buka tgkap 1rmh utk beri sign kpd dia, skrg waktu siang, kerap kejut bby kalau dia kerap tidur siang hari. Kalau tidur sekejap2 tu msh okey. Kalau tidur straight 2-4jam siang hari, tu akn mndtgkan celik mata d mlm hari 5)bl mghrib, ltk dia dlm blk tidur dan tutup lampu tnda hari dh mlm. Susukan pun dlm gelap, tepuk2 blkg dada bg sendawa dan jgn ubah lampu kena sntiasa gelap. Utk pemrulaan sesi mengenal siang dan malam agak makan masa. Kena sbr. Dlm 1-2bln juga baru dia fhm wktu mlm adlg wktu tidur. 6)jgn ajar dodoi buai anak. Cukup sekadar tepuk2 dan selawat slow2 saja. Kalau dh trbiasa dodoi dan buai smda pakai riba atau buai, maka dia akn sntiasa mahukan mcm tu spnjg masa. 7)pakaikan baju yg masuk angin, bedung paras perut ke bwh saja. Bhgn y cpt brpeluh akn mnybabkan bbt xselesa dan xdpt tidur. Trlmpau sejuk pun dia msk xdpt tidur juga. Try an error sis. 8)brpa kali berak dan brpa kali kencing? Susu minum brpa oz dlm ms brpa jam? Taik warna apa? 9)cuba buat semua ni dlm ms 3hari, msh sm jugak keadaan baby, sila bw jumpa doktor ye.

baby baru 10 hari sis. tu maknanya dia perlukan 'rahim' tiruan.. (cara ni Penting utk baby 0-3 bulan) 1. Bedung dgn kemas dan ketat dibahagian tgn, bhagian bawah tak perlu ketat 2. Elemen hayunan. boleh bagi dduk dlm buaian or klau ibu sanggup dodoikan okey je.. 3. Elemen bunyian or org panggil White noise. boleh download app white noise dkt google play. dlm rahim baby dh biasa dgn bunyi bising yg super kuat (bunyi aliran darah,usus,jantung& lain2) 4. puting tiruan. dlm rahim baby belajar hisap jari jd dlm masa yg sama ia bg ketenangan pada baby. 5. Masa dodoi jgn lupa buat bunyi "shhhuhhhh" dgn kuat. lama2 baby akan ralit & tido 6. Nangis bukan sebab lapar saja, setiap tangisan ada maksud yg berbeza. boleh cari di youtube pasal perbezaan tangisan baby. 7. ada anak memang best tapi tak best klau kita tak memahami anak sendiri. pelan2 gali ilmu pasal baby, dkat fb banyak page support. 8. TAKDA istilah MANJA or MENGADA utk NEWBORN. they need support bukan "jgn ajar ank naik buai esok ssah nk p mna2" . salah tu, setiap masalah ada jln penyelesaian, nak dgn tak nak saja..

3y ago

klau nak lebih ilmu boleh follow page "Baby Language" dekat Fb, ada jgak dia jual buku & group support.. sy dr pregnant memang rajin follow fb tu jd tak la kelam kabut sgt 🤭🤭🤭

tengok ada orang senang je jaga anak dia, xde kerenah xde ragam. kita ni sama puan. saya pun czer. anak pun lahir dec tapi 2019. huru hara saya dalam pantang. pantang x serupa pantang. berdoa aje kekuatan utk sabarkan diri. Alhamdullillah, sekarang anak dh usia setahun lebih. memang betul2 kena kuat semangat. sabar ya puan

3y ago

yup...btl tue...nk2 kne time pkp nie sorg pn xde...ya Allah...tuhan je taw pe yg kne hdap...mnonggeng mngis tgk ank pn ngis xhnti...ushhh...mcm pntang xpntang...hahaha

sama la sis. baby saya sampai 3 bln nangis terus...saya naik stress gila.. first baby juga...sampai nak tahap meroyan...1st month mmg seksa juga la.. .jadinya sy terpaksa peluk dan dukung....sbb baby dia nak rasa selamat tu.. bertuah la baby yg nak diam kalau kena bedung dan letak atas tilam... huhuhu

Kwn sy mcm tu sis. Sampai berhenti kja dia kesian sbb nak jga anak kuat menagis. Last2 beli balm bidara rasanya la dia cerita sbb balm tu ada bacaan doa. Letak seluruh badan anak dia alhamdullilah Elok dia kata.. Lg satu nama pun xsesuai utk dia Wallahukalam

sama mcm sy bulan prtama smpi 3 bulan bby kerap ngis...sbr ya sis.. sy pham mcm mna rasa dia... sy pun first bby n czer..

tuam baby. sapu minyak pada perut & tapak kaki baby. pakai barut. bedungkan kemas-2. cukup susu. inshaa Allah senang dijaga.

biasa kalau menangis je sb kembung.lapar kalau x cukup susu.cuba jg buat urutan bayi.dia akn lbih selesa n sedap tido.

3y ago

lepas mandi atau menangis Urut bahagian perut arah lawan jam sambil selawat kemudian bahagian belakang sampai tulang punggung baby last sekali bahagian buku lali baby ke tapak kaki.. Cuba ambik secalit kapur, selawat dan sapu pada belakang cuping telinga baby.. Cuba ambik sehelai daun sireh panaskan bagi layu sikit sapu minyak telon atau Vicks tekapkan atas pusat baby dan barutkan pastikan x terlalu panas dan x terlalu banyak minyak angin.. Cuba lah salah satu mana tau serasi

anak sy dulu mcm ni..mcm2 dah buat..siang tido,mlm start pukul 12-5 pagi menangis je..ikhtiar dgn ustaz,baru anak ok..

3y ago

da iktiar ngn ustaz tp still ag menangis wlaupn sekerap mula2...

bf ada tak sis ? ckup tk susu utk baby ? kadang baby nangis sbb lapar , lampin basah , dan perut baby kembung ..

3y ago

tkpe sis biasa lh tu blum lepas pantang .. baby akn kerap nngis sbb tembuni pun blum kering .. harap lepas hbis pantang ok dh .. bby sy pun sblum hbis pantang kerap nngis masa tido asyik nk dukung ..