Buntu...stress...murung...tolong la...HELP!!! #1stbaby #czer #bbydec

Bby sebulan 10ary kerap ngis xhenti smp nek lebam mata...dimana silapnya...

Buntu...stress...murung...tolong la...HELP!!!
#1stbaby
#czer
#bbydec
16 Balas

1)Demah perut bby 2jam 1x. 2)Susu breastfeeding atau susu formula? Lps susu kan baby, sendawakan smpai dia sendawa, kalau x sendawa, tggikan dulu kepala bby dlm 15mnt baru baring flat kan dia. 3)urut bdn dia, blh cuba you tube cr urutan bdn bayi baru lahir. Ni utk melegakan bayi juga selain myk telon pd bayi. 4)siang hari elak bg anak tidur. Buka lampu 1rmh, bg bising dgn tv atau biarkan sjaa bunyi bising mmbising 1 rumah, buka tgkap 1rmh utk beri sign kpd dia, skrg waktu siang, kerap kejut bby kalau dia kerap tidur siang hari. Kalau tidur sekejap2 tu msh okey. Kalau tidur straight 2-4jam siang hari, tu akn mndtgkan celik mata d mlm hari 5)bl mghrib, ltk dia dlm blk tidur dan tutup lampu tnda hari dh mlm. Susukan pun dlm gelap, tepuk2 blkg dada bg sendawa dan jgn ubah lampu kena sntiasa gelap. Utk pemrulaan sesi mengenal siang dan malam agak makan masa. Kena sbr. Dlm 1-2bln juga baru dia fhm wktu mlm adlg wktu tidur. 6)jgn ajar dodoi buai anak. Cukup sekadar tepuk2 dan selawat slow2 saja. Kalau dh trbiasa dodoi dan buai smda pakai riba atau buai, maka dia akn sntiasa mahukan mcm tu spnjg masa. 7)pakaikan baju yg masuk angin, bedung paras perut ke bwh saja. Bhgn y cpt brpeluh akn mnybabkan bbt xselesa dan xdpt tidur. Trlmpau sejuk pun dia msk xdpt tidur juga. Try an error sis. 8)brpa kali berak dan brpa kali kencing? Susu minum brpa oz dlm ms brpa jam? Taik warna apa? 9)cuba buat semua ni dlm ms 3hari, msh sm jugak keadaan baby, sila bw jumpa doktor ye.