Skip insulin dan ubat

Bahaya ke kalau kadang2 cucuk Insulin dan makan ubat, kadang2 tak cucuk insulin dan makan ubat. Bile saye tengok bacaan bsp okey je, saye akan skip sehari cucuk insulin dan mkn ubat.

9 Balas

Jgn skip la. Semua benda yg sis buat ni mungkin affect baby. Mcm saya HB low, saya setakat ambil maltofer sekali sehari. Tak de usaha makan benda lain yg byk zat besi. HB sy low sampai bersalin. Bila baby keluar prolonged jaundis. Buat blood workup, baru tau baby ada anemia, sedih btul saya. Salah sy tak usaha lebih utk naikkan HB. Sis jgn buat yg sama, nanti lepas bersalin dpt tau baby tak sihat sbb tindakan sis, menyesal. Kena sayang baby ya.

bila dapat insulin tu bermakna badan awk tak mampu proses insulin sendiri. kesan pada awk mungkin tak nampak tapi kesan pada tumbesaran baby tu siapa lagi nak jaga kalau bukan ibunya sendiri.. hanya doc yg boleh stop ubat/insulin bergantung pada BSP awk.

ada sebab knp doc srh insulin. jgn pernah skli² skip insulin sya juga gdm+on insulin tk pernah skip. kdg kta tk thu benda tu mgkin ok utk kita tp baby kt dlm? so please jgn ikut dan suka² tknk cucuk suka² skip

Ya bahaya. Ikut saja arahan dan dos yang telah ditetapkan. Mungkin okay untuk awak, tapi untuk baby kita tak tahu. Sayangi anak anda

1 je soalan sy, kenapa nak skip? tolong jawap.

jgn skip sis. condition baby kita x tau

yg nie kne tnye Dr sis.. dyorg lg tw..

tolonglah jangan skip. bahaya.

Bahaya