Selalu lupe makan ubat time pagi

Saye gdm on insulin dan ubat. Insulin saye cucuk time malam sebelum nak tido. Ubat pulak kene makan 2 biji pagi dan 2 biji malam. Tapi saye selalu lupe nak makan ubat time pagi tu, sebab saye memang jenis tak breakfast. Boleh ke kalau makan ubat tu time makan tengah hari ? Setakat ni bsp saye okey, bile lepas makan je die tinggi sikit. Bahaye tak untuk baby dalam kandungan bile skip ubat waktu pagi ?

1 Balas

jgn skip. kalau lupa boleh letak reminder dlm phone. letak alarm clock byk2. contoh kena makan ubat jam 8, buat alarm clock jam 7:30, 7:45, 7:50, 8:00. atau tulis kt mana2 yg boleh nampak contohnya pintu peti sejuk, cermin solek. byk cara boleh ingat & mmg kena ingat juga. benda ni bukan suka2 doktor suruh makan. bahaya kalau awk suka2 ubah tanpa persetujuan doktor. kalau nk ubah timing makan ubat, kena bincang dgn doktor. sbb selalunya ubat yg sama kena makan berjarak 12 jam. kalau cth kena makan 8pg/8mlm. tp awk ubah 1ptg/8mlm, tak cukup 12j. kalau nk ubah, mlm kena mkn 1pg juga tp tak boleh sbb mlm awk cucuk insulin. so mmg kena diskas dgn doktor awk. pls ya jgn buat sendiri. bahaya utk kandungan.