Ubat insulin beku

Boleh ke pakai ubat insulin yang beku ? Sebab tadi farmasi klinik suruh saye masukkan dalam peti ais, bile saye nak masukkan dalam pen insulin die macam beku. Saye letak dekat bahagian sayur2 bukan dekat tempat freezer. Dan dekat sampul ubat tu ade tulis "jangan dibekukan" tapi masalahnye ubat insulin tu macam beku. Jadi macam mane ye ? Boleh pakai tak ?

2 Balas

letak luar dulu biar dia cair sikit, next time mmg kena letak fridge tp jgn sejuk sgt fridge tu sampai beku tau. kalau tk sejuk dia tk berkesan pulak

awak kna biar dy cair dlu .. lps tu awak test lh kluarkn ubt tu 2unit .. ni klaw beku cmna ciaran ubt tu nk kluar