Potong Kuku Baby

Baby sy berusia 1bulan 26hari, mak mentua sy selalu tegur bila sy potong kuku tangan baby katanya kalo potong kuku masa baby tgh tdo, nnt anak jadi degil. Ini dah beberapa kali dia ckp mcm tu. Bknlah sy degil tak endahkan kata dia, cuma sy tak suka bagi anak pakai mitten, so kuku baby kena sentiasa pendek supaya muka baby tak calar bila dia gosok muka dia + skrg anak dah start masukkan tgn dlm mulut. Atas faktor kebersihan sy lagilah tak boleh biarkan kuku tangan anak panjang². Adoiilah, mitos ke fakta tu? Siapa ada dpt teguran sama mcm sy.

24 Balas

xprnh dgr pon . yg prnh dgr jgn potg kuku mlm2 xelok kata ny . tu prnh la dgr . tpi sy potg je . sbb tu pntg larg org lame2 sbb dlu mlm mne ad pkai lmpu letrik2 ni . dlu kn pkai pelita je xpon lilin je . alaa awk org tua2 ni biase la mcm2 la pntg lrg dorg . xbole cium tgn bdk kecik la bby la nt besa suke pkul2 org la ap la . sbenr ny semua ats mak ayh sndri yg didik ank bkn ats faktor pntg lrg ni semua . org dlu2 cume nk menakot2 kn ank dorg je dgn pntg lrg tu semua pd zmn tu .

5y ago

kan . enta la org zmn ni trikut ikut sgt .

Sy pn potong kuku ank ms tdo😂😂😂nti kang dia gerak2 bile potong ms jg..tkut terketip dgn isi kuku skali plak nti..brdrh plak nti..hee😅😅mil xdak bising..lg dia tnye dh potong kuku bby ke blum...sbb tkut trcalar muke bile xpkai sarung tgn...sbb ms bby umo dlm hri dan dh msuk sebulan lebih je gune sarung tgn.lepas tu xgune dh..sbb bby asyik nk isap jari bsh sarung tgn nye..😂😂😂trus xpkai dh..hehe

5y ago

Kan, sy tak gemar bagi anak pakai mitten. Kecuali cuaca sejuk atau dlm tmpt ekon je bagi pakai. Anak nak explore dgn sentuhan melalui tgn tp kte nak halang pula rasa tak syoklah. Lagi 1 sbb anak start hisap jari dah, lagilah nak kne pastikan kuku sentiasa pendek atas faktor kebersihan.

xpnh dgr lg mcm tu..paling sng n slmat msa bby tdo yg boleh kita nk potong kuku kalo dah terjga dr tdo nk potong kuku mmg mengundang kesabaran yg tinggi..hahaha..bby sya da 6 bln 30 hari ni mengundang kesabaran lg kita nk potong kuku time tu la dia ajk main la apa la 😂😂😂😂

5y ago

kan,rsa mcm ish ank ak tu 😫 bila kita cuba tenangkan ank kata manjakan la apa la hbis xkn nk biar menangis sepanjang hari kalo luka sikit pn..bby kecik lg apa la yg dia tau..if ad yg xkena ke apa ke menangis jela yg boleh utk bgtahu kita..

Xpnh plak dgr ayat tu..rse xde kene mengene langsung dgn potong kuku tu. Time baby tgh tido la baru dpt potong kuku die tuh. Time baby berjaga lg la payah,silap2 blh luka tgn anak. Ngarut jelah mak mertua sis. Anak degil sbb kite salah didik ja. Jz abaikan kate2 mak mertua tuh.

5y ago

Betul. Fikir byk kali juga dtg mana logiknya, tp tak ada kaitan pun.

Saya lg suka potong kuku baby Masa dia tgh tdo , jari baby pn selamat ,tk terketip .. Sis ,nk potong jgn Masa mil sis Ada ..buatlah Masa mil sis tgh Mandi ke ,masak ke ..atau paling selamat Masa mil sis tgh jln..hehe

5y ago

Itulah, td dia dlm bilik pastu keluar bilik nampak sy tgh potong kuku anak. Itulah dikatanya. Huhuhu

Bg saya mitos.. semua de sifat degil,, atas didikn ibubapa... Amalkn baca surah alInsyirah, kmdn tiup ke ubun2 anak ktk sdg tido 3x.. Niat spy Allah melindungi dr sifat2 buruk N melembutkan hati anak

herm...ad lagi y fikir mcm tu. x ada istilah degil nya. semua atas didikan kita. inn shaa Allah... kalau y tbaik kita didik... baik lah. semua rahsia allah. bukan sabit... potong kuku waktu tidur

Baby sy 1 bulan 16 hari.. Sy pn ptung kuku msa tdr untk elakkan kcdraan klw ptong wktu dy trjaga..jn risau sis..karutnyee mak mentua hahaha besalh tu mak mntua sy pn strict smua x bleh bt

5y ago

Hehehe.. mak mentua selalu tegur if sy ada bwat apa² kt anak.. tp mostly bila dia tegur mesti keluar ayat bermula "org kata..." Itulah yg tak gemar tu..

potong je sis. kalau saya lebih pentingkan kebersihan. baby saya pun tak pakai mittens. degil tu bukan atas faktor mcm ni. degil tu dripada persekitaran,cara didikan .

5y ago

Betul, sy setuju. Kebersihan tu lagi penting dari nak percaya nasihat yg tak masuk akal ni.

Ma mtua sy n mama sy tegur sy bila nak potong balik2 bg taw sy suru potong.. 🤭🤭 teda kena mngena laa potong kuku dgn degil.. tu semua dri ajaran kita.. 🤭🤭

5y ago

Betul tu! Setuju sgt! 🙂