Potong kuku bayi 2 bulan guna pengepit kuku baby tapi terkepit isi. Berapa lama luka akan sembuh

Saya dah nangis teruk tengok tangan anak berdarah. Walau lukanya 2 mm. Hati remuk. Suami terkepit isi. Kami potong sbb kuku panjang takut dia cakar muka. Tak nak bagi dia pakai mitten sebab nak bagi dia pegang rasa keliling. Berapa lama luka akan sembuh. Bila akan tumbuh balik isi tu. Ada parent lain pernah jadi macam saya tak. Mak saya marah dia kata aku bela semua anak tak pernah terkepit isi. #pleasehelp

5 Balas

pernah 2 Kali..memula sy terkepit kan..darah..mmg trauma jd lepas tu sehari tu dah ok luka tu..second yakin ngn hubby Suh potong..last terkepit jgk..mau meraung rase..darah jgk.marah kt suami dah bkn main kopiden die..last xbg potong..sy Suh atuk die potong..lepas tu kejadian ngeri tu dah x berlaku.sy ni ank dah 6 tp bab potong kuku very2 fail

2y ago

xde pe alhamdulillah

kejap je ok sis..sikit je kan kena..tapi kesian je lah..anak first saya x berani langsung potong..anak kedua saya beranikan diri tapi terluka.. alhamdulillah sekali je..lepas tu potong jugak lah kan,sape lagi nak potong..anak pertama ye lah org lain tolong2

Anak Sy terkepit isi esknya da ok da. Ltk minyak Nona roguy. Ibu Sy yg terkepit isi smpi anak Sy meraung. Mmg rasa sedih n kesal tp jgn smpi down. InsyaAllah takde pape. Tu suma pengalaman supaya akan dtg kita lebih berhati2..

3mo ago

Banyak ke terkepit isi? Kalau banyak rasa2 ambik masa tak untuk sembuh? Saya risau esok masih tak sembuh. Sebab saya tau kalini saya tak brhati2 sgt. Saya potong sambil lewa je. Sbb yakin takkan terkepit. Salah saya. Rasa bersalah sangat ni. Kesian baby.

Nak mudah potong kuku anak time anak tdur.. Kalau dia terjaga mmg susah potong kuku sbb baby suka gerakkan tangan... Lagi sy guna penyepit kuku yg jenis senget senang untuk baby.

sy haritu pun macam tu jugak , sbb anak tak duduk diam , terkena isi , sy letak minyak gamat , cepat jugak kering dan terus hilang luka tu

3mo ago

Saya pun selalu yakin je potong. Selalu berhati2 kalini sbb terlampau yakin walaupun dia tak duduk diam. Tak hati2. terpotong isi. Sumpah rasa down, rasa mcm ibu yang gagal. Tp dia menangis sekejap je. Cuma sebagai ibu rasa bersalah pada anak. Aduhai lembut betul hati. Kalau tkde jangkitan pape. Hopefully sembuh elok laa. Mama mintak maaf sayang! 🥲❤️