First test UPT Samar , Second test Negative

Hi Assalamualaikum kakak kakak yang telah mempunyai experience tentang ujian UPT. Saya sudah membuat UPT test pada hari Sabtu lalu untuk first test, namun result samar samar, kemudian Saya cuba untuk kali kedua test tetapi result UPT terus negative satu line sahaja, then saya try Clear Blue digital test result still not pregnant. Namun saya telah lewat period selama 20 hari. Dan saya ada Simptom seperti demam on off selama 3 minggu, dalam tempuh ni kalau lepas makan mesti rasa loya nak muntah, sakit sendii ,cepat letih . Ada tak kakak kakak yangpernah alami macam ni.. saya tak mengharap keterlaluan tetapi saya curious.. Adakah saya pregnant?

First test UPT Samar ,  Second test Negative
8 Balas

Clearblue ni biasanya result dia lebih tepat & boleh detect awal. By right if pregnant, missed period 20days cb or any upt dah clearly double line/indicates pregnant especially kalau period regular. If period irregular pun 15 days late at least dah nampak samar yg terang. Symptoms period, pregnant & hormon issues lebih kurang. Kalau masih missed period sebulan try check lagi guna dip&tell sebab murah sikit. And if tak period juga sampai nk 2 bulan, better jumpa pakar utk scan or buat beta hcg, lebih tepat utk tentukan preggy or tak. Kalau tak preggy, boleh jadi permulaan hormon issue

1y ago

Okay noted and thanks sis for your advice ☺️

tunggu seminggu lagi,cuba test balik, tgok naik double ke tak,kalau ada,pasti daa makin terang,pakai y murah dulu wak..cb tu mahal,kalau line daa terang br guna cb..dia detect 50miu keatas,kalau masih awal dlm 2/3 minggu hcg masih bawah 50miu,dia tak detect..😊

1y ago

Okay baik sis. Thankyou for your advice☺️

klau jumpa hari subur baru boleh cakap period lewat. selagi tak jumpa hari subur memang period takkan turun if tak pregnant. kena belajar cara kesan hari subur yg betul.. CB digital sgt tipis utk error, results mmg 99% tepat.

masa awal kawin dlu..simptom tu sama dgn sy tp x preggy pon lps cek kt klinik..then lps 2 bln lps tu bru detect sy preggy..mgkn awal2 tu sbb perubahan hormon

Try upt lain sis. Upt yg sis guna yg jenis titik2 tu bnyak dah scam orng tu. Baik belik jenis celup mcm dipntell. Elakkan pakai yg kena titik air kencing ni.

x period x smestinya pregnant.. da lebih 20 hri better checkup kt klinik utk tw msalah ape..

maybe masalah hormon kot

buat ujian darah