Sedikit kecewa😔

Assalamulaikum ibu2, sy sorg ibu yg ada 2 ank lelaki.. skg ne 6m prgnt,utk makluman ne last pregnancy sy sbb dua ank sy sblm ne emergency czer.. smlm scan doc ckp bby sy bby boy,sy brharap dpt bby girl mmndangkn ne last pregnancy 😔 Tp jelas Dan Terang sy nmpk bbird bby dlm scann smlm.. brharap sgt dpt mmiliki sorg ank prmpn tp nmpknya xde rezeki utk sy dpt bby girl.... tlg bg kta2 smngat utk sy😔 Edit: Thnks utk semua yg bg kata2 smngat.. alhamdulilah sy redha Dan bsyukur dgn tiap kurniaan Allah Cma sbgai mnusia biasa sy xlari dr mainan emosi,tp xde la nak mroyan atau bsedih bhari2 smpi mngabaikan atau kurangnya ksh syg dgn bby dlm prut ne sdikit pn xde rsa mcm tu.. Sy syg ank2 sy sumanya.. 🥰

Sedikit kecewa😔
72 Balas

Selamat brkenalan,sis. Sis jgn trbawa sgt perasaan kecewa&sepatutnya brsyukur dapat mengandung kali ketiga wlpn apa yg diingini tidak kesampaian(nak bby girl tp bila scan dpt tahu bby boy). Keluarga sebelah suami sy,kakak ipar no 2&adik ipar bongsu..dh lebih 5 thn lebih kahwin tp sampai skrg masih tak mengandung.Keluarga belah sy,anak sepupu sy dh 8 thn lebih kahwin still tak mengandung.Sepupu sy sendiri belah ayah sy,dh brbelas tahun kahwin tp still tak mengandung juga.Kesemua mereka yg sy sebut tadi..kesemua nya subur baik suami atau isteri sbb sebahagian dr mrk pernah dptkn rawatan ivf.Ada yg selalu check kesuburan kat hospital/klinik swasta/kerajaan pun ada.Mereka sentiasa iktiar plbagai cara dan tidak brputus-asa smpai ke hr ini. Bagi sy,sebaiknya sis brsyukur ada anak&dpt peluang mengandung kali ketiga drpd langsung tidak brpeluang merasa pengalaman mengandung&memberikn zuriat bt suami trcinta. Tak apa kalau kali ketiga mengandung dpt baby boy sbb siapa kita utk menentukn jika itu yg Tuhan rencanakan buat kita.Mungkin ada hikmah disebaliknya.Kesian baby dlm kandungan sis andai dia dpt tahu yg kehadiran dia tidak diingini.Jangan merasa down yg trlalu lama sgt ye sis sbb hormon stress ibu akan effect pada baby dlm kandungan.

2y ago

Ya betul tu sis. Ramai org nak anak,tapi susah nak lekat wlpn suami isteri subur.sbb tu,bila kita dpt merasa pengalaman mengandung-melahirkn anak,memberi zuriat bt suami trcinta dan dpt tgk anak mbesar didepan mata..hargai nikmat yg Tuhan beri sbb ini merupakan moment yg paling terindah dlm hidup berumahtangga yg semua org impikan tapi tak semua yg dpt merasainya😇😇

Kalau Tuhan kurniakan ketiga-tiga anak pun anak lelaki, mesti ada sebab penting or tertentu kan. Jangan sekali-kala have doubts in God's gift ya ibu, not good vibration untuk baby dalam kandungan. Ibu mesti sentiasa gembira, and best gift is all 3 children are healthy - sihat walafiat, ni lagi penting, remember. Baby boy is equally beautiful like a baby girl too🥰❤️ so make sure ibu relax and think positive and all the good things ibu nak buat utk baby's arrival nanti. Ibu gembira, baby pun gembira❤️

2y ago

ni semua rezeki drpd tuhan.. terbaik sis... 👍

sebelum ni sy teringin mau ada anak sulung perempuan, tapi keguguran. lepas tu skrg mengandung tp baru 16w, mula² tu memang teringin mau anak perempuan sebab pakaian dia senang mau cari byk fesyen,berbanding anak lelaki. tapi terdengar ustaz bagi ceramah, beliau cakap setiap org perempuan yg sedang mengandung memang ada keinginan mau kan anak lelaki atau anak perempuan. tapi kalau keingin tu x seperti yg di harapkan, janganlah kecewa dan mengeluh, sebab mungkin jadi asbab mau kan anak perempuan tp dapat anak lelaki nnti 1 masa anak llaki itu yg bangunkan tiang agama dalam rumah dan bisa menjadi imam dalam solat kita, dan boleh jd sebalik nya pula bila lahir anak perempuan, anak tu yg boleh bantu org tua dia lg² emak yg bila hilang kudrat urus diri sendiri dan anak perempuan yg x inginkan itulah yg dapat nampak aurat emak dia semasa keadaan uzur. dari situ, sy rasa kalau lahir perempuan atau lelaki sy dah tau hikmah dia. kalau x, hari2 fikiran sy kusut sebab mengharapkan ikut yg sy mau kan.

its ok puan.. ada anak lelaki ni esok2 bila dh bsar dorg bole tolg angkt brg2 berat, alih perabot.. pstu slmanya syurga mereka d bwah tapak kaki puan.. ank prmpuan pula, dh kwin syurga mereka pda suami pula. .hehe pstu dh kwin msing2 ikut suami.🥲 mcm sy adik bradik smua prmpuan.. bapa sy ada prnh accident motor, ada ltak besi dlm bdan so x bole angkt bnda berat... jd, bila waktu shopping brg ,alih perabot, kmi ank2 prmpuan ni la yg kna buat.. trmsuk angkt tong gas 🥲 sy brp kli dh turun peranakan ni sis sbb slalu angkt berat🤭 alhamdulillah nsib dh kwin ni ada juga rezeki dpt anak. rsau juga msa bujang, tkut dh kwin susah dpt anak 😅 puan kna brsyukur, stiap anak yg Tuhan anugerahkan, adalah amanah yg kna jaga dan prcya la stiap anak tu bwa tuah ,kesenangan dan rezeki msing2 utk puan dan suami🤗

takperlu kecewa pon sbnarnya ..sbb allah tu lbih tahu apa yg sbaiknyaa dan dia sebaik perancang ..perempuan ke lelaki ke sama sahaja ..mgkin keinginan kita nak rasa semua tu tapi kdang sampai terlupa satu nikmat syukur dalam diri yg kadang orang lain masih tertunggu nak dapat anak ..kita rasa baik bagi kita tapi belum tentu yg terbaik bagiNya ..dia Maha mengetahui ..so just be happy mom..tak perlu pikir sangat pasal gender yg penting anak sihat mebesar dgn baik syukur ..taksalah ada keinginan kita bole je berdoa tp klu hajat kita tak kesampaian jgn la sampai hampa dgn kandungan tak bgus kan tu ..saya 2girl tringin jugak nak rasa ada boy kandungan ke3 ni tp saya berserah je sis kali ni ..girl or boy

sebab tuh saya taknak berharap , kalau saya pulak setiap kali ngandung saya tak kisah gender dia apa asalkan baby saya sihat dan selamat .. tak semua wanita yang dalam dunia dapat bergelar ibu ,kita bersyukur je puan atas apa yang Allah kurniakan untuk kita .. Maybe ada sebab kenapa Allah tu bagi rezeki kita dapat semua anak perempuan 😊 nikmati dengan rasa bersyukur je lah puan , saya faham perasaan puan tapi semua itu diluar kemampuan kita ☺️ .. maaflah puan jika jawapan saya menguris hati puan , saya doakan semoga Allah mendengar permintaan puan .. apa2 puan saya tak 100% percaya dengan scan ni dulu tempat saya ada kes doc scan dia cakap baby girl last2 keluar baby boy .. semua tu kan rahsia Allah 😊

2y ago

Klau bby scan girl kuar boy tu slalu sy dgr tp klau scan boy kuar girl tu sgt jarang.. sbgai mnusia biasa brharap tu normal,tipu la klau ada yg ckp dorg yg ada kes mcm sy x tfkr nak ank prmpn org llaki tp stkt bharap jela xla smpi xbsyukur atau xsygkn ank.. nway Tq for ur comment ☺️

tiada yg mustahil puan, ayah saya cerita. adik saya yg last tu perempuan. dri awal scan smpai dh last checkup. still girl. dgn usaha Ayah saya setiap malam bangun solat sunat , doa bnyk2, mintak kt Allah bnyk2 menangis nak anak lelaki. sbb nak 2 pasang kami adik beradik 4 org. dgn kuasa Allah, bila mak lahirkan adik, keluarlah dia sebagai seorang lelaki. mmg terkedu tak terkata ayah saya waktu tu. so now, kami jadi la 2 pasang beradik. 2 girls & 2 boys🥰 kesimpulannya, tiada yg mustahil bagi Allah. kun fa ya kun . kalau Allah kata nak jdikan adik tu lelaki. lelaki lah keluarnya☺️Alhamdulillah. hppy for my abah n ibu❤️

2y ago

Sy dah redha sis.. ada hikmahnya Allah bg sy ank lelaki.. mgkn Allah tau klau bby girl sy xmampu nak jga.. yg pting ank sy sihat Syukur alhamdulilah.. Tq for ur comments 🥰

sy pregnant ke 2, anak girl jgk. umur dah lanjut, sy plan xnak lebih 3 org tp dah rezeki pregnant sy selalu cuba nak positive kan diri alhamdulillah. then time nak tahu jantina, mmg bharap anak boy tp rupanya anak girl . bila dpt tahu tu pun, cpt2 sy syukur kpd Allah bg rezeki anak. sy mbesar dlm keluarga yg mengagung2kan sgt anak lelaki then mak sy bila tahu pregnant anak girl dia mencebik n xde excited pun. tp sy dan husb yakin, ada hikmah dpt dua2 anak perempuan. dpt anak boy ke girl, positive kan diri semua ada hikmah. jgn termakan kata2 org or kata2 diri sendiri jgk. igt Allah bg rezeki dah cukup bertuah jadi ibubapa.

Tak apa sis,jangan kecewa..apa yg Allah beri,itu yg terbaik..lelaki atau perempuan,yg penting bby sihat. adik ipar saya pun anak dia tiga org semua lelaki. dan doctor dah sahkan tak boleh mengandung lagi. lepas bersalin anak ke 3,czer bulan Jan 2022,dia terus ikat. adik saya plak,dah 7 tahun kawen,tapi masih belum ada zuriat lagi. jadi sis banyakkan bersyukur ye walau dapat semua anak lelaki,tapi Allah masih berikan keistimewaan tu pada sis untuk mengandung dan menimang cahaya mata 🥰.. sayangi anak² sis sama rata. jaga amanah yg Allah beri tu baik² tau.. keistimewaan yg sis dapat,tak ada pada org lain ☺️❤️

kita pk percaturan Allah maha kuasa, ada sebab kenape..boleh jadi yang kita suka tu, tak baik pada kita dan boleh jadi kita tak suka tu lah yang terbaik pada kita..yakin pada ketentuan Allah.. anak buah saya, 8 perempuan..dia berusaha mcm mana pon tetap semua perempuan..now alhamdulillah perempuan tu lah yang menjaga dia smp skang dan berikan kesenangan pada dia.. dan boleh jadi anak² lelaki awak nanti akan bahagia kan awak sangat²..betul berharap boleh tapi jangan sangat sebab takot kecewa..saya tau awak sayang sgt dgn baby awak, nanti dah lahir, confirm mesti lupa dah pasal girl ke ape ke..huhu..