baby

Assalamualaikum...ibu² kt sini ada tak masalah baby taknak mkn....saya baby dh 7 bln lebih skrg...Masa umur 6 bln haritu mmg berselera dia mkn...skrg langsung taknak mkn...tutup mulut betul2 rapat,hanya susu (bf)&air kosong je yg dia minum...mcm mna ye nk bg selera balik...mcm2 dh reka cipta makanan tuk dia,taknak jugak.... help me😭😭

6 Balas

waalaikumsalam. sama puan. baru lepas fasa ni. puan boleh cuba tukar tekstur makanan. kalau sebelum ni blend halus cuba slow² tukar blend kasar / nasi yg lembik. kena try n error sebab penerimaan setiap anak tak sama. cuba ubah suhu. masak macam biasa lepastu simpan dalam chiller sekejap. kadang kalau fasa gatal gusi suka yg sejuk² atau buah yg disejukkan. fasa anak taknak makan ni ibu kena bertenang dan banyak sabar sebab fasa ni tak lama. keep offer pada anak. sejam sekali offer. hari² buat oral stimulation untuk rangsang deria rasa.

3y ago

Stress juga kadang2 bila ank xnk mkn...risau pun ada,insyaallah...saya try petua sis

tkpe sis, teruskn mncuba.. kerapkn mnyusu..mcm ank sy, biarkn dia leka main, smbil tu sy try suap, dia pon menganga jelah. dpt 3-4 suap pon ok dah,itu pon kdng smpai 1 jam masa nk suapkn mkn.. kdng bby ny bosan tektur mknn tu sme, boleh tukar ke nasi lembik or blend kasar.

3y ago

Tu lah...saya pun rsa baby ni bosan dgn texture makanan yg lembik2... thanks ye bg info

ah sama la. bby sya 6m smpi 8m elok ja makan. masuk ja 8 mn , x nak dah, siap muntah😂😂😂.sya try bagi x blend, bby makan 4 sudu lepas tu buat muka gag,.. try bagi nasi lembut ok dia makan... ni dah 9 m bby makan nasi lembut..

cb tukar texture tu sis..kl ank sy dia xsuka mkn bijirin tu ..dia sk yg sy masak so 2hr sekali sy msk&tukar2 menu tuu.. alhmdulillah laju mkn

Sis boleh refer fb happy baby food Malaysia, dekat sana boleh belajar bab pemakanan baby. Ada mcm2 sbb baby taknak makan ni.

mommy boleh cuba Izzly food utk baby...boleh wasap sy 0129876070 jika berminat