baby

Assalamualaikum...ibu² kt sini ada tak masalah baby taknak mkn....saya baby dh 7 bln lebih skrg...Masa umur 6 bln haritu mmg berselera dia mkn...skrg langsung taknak mkn...tutup mulut betul2 rapat,hanya susu (bf)&air kosong je yg dia minum...mcm mna ye nk bg selera balik...mcm2 dh reka cipta makanan tuk dia,taknak jugak.... help me😭😭

6 Balas

waalaikumsalam. sama puan. baru lepas fasa ni. puan boleh cuba tukar tekstur makanan. kalau sebelum ni blend halus cuba slow² tukar blend kasar / nasi yg lembik. kena try n error sebab penerimaan setiap anak tak sama. cuba ubah suhu. masak macam biasa lepastu simpan dalam chiller sekejap. kadang kalau fasa gatal gusi suka yg sejuk² atau buah yg disejukkan. fasa anak taknak makan ni ibu kena bertenang dan banyak sabar sebab fasa ni tak lama. keep offer pada anak. sejam sekali offer. hari² buat oral stimulation untuk rangsang deria rasa.

3y ago

Stress juga kadang2 bila ank xnk mkn...risau pun ada,insyaallah...saya try petua sis