Anak 6 bulan tak nak makan

Hi mommies. Saya ada masalah pasal anak saya tak nak makan. Masa awal2 6 bulan start mkn anak selera je mkn. Habis semangkuk. Skrng dah nak dkt 7 bln. Dia langsung tak nak mkn. Mcm2 dah saya buat. Creme brulee. Bubur lenyek. Pun tak nak jugak. Saya stress sgt dah ni. Susu badan ank mmg kuat. Tapi mkn lngsung tak nak. Tutup rapat mulut bila suap. Saya mcm dah putus asa nak bgi mkn. Samapi bila ye fasa dia tak nak mkn ni ??? #advicepls

5 Balas

Sy kalau dah anak langsung x nak makan, sy akan bagi yg lain like bun or biskut yg senang anak nak kunyah & hadam. Lepastu bagi ia minum susu formula. Alhamdulillah, anak sy terima. Asal anak ada isi perut sikit lega sikit hati sang ibu 🥰

cuba tukar texture makanan. pernah try bagi baby finger food atau pon bagi baby makan sendiri? cuba ubah environment baby. bawak baby grounding. main pasir ke. main rumput ke. dan jangan lupa buat oral stimulation

4mo ago

ni contoh https://vt.tiktok.com/ZSNnsfqk6/

anak sye paling lme 3 mggu sis.. tyme tu nak msuk 9 bln klu x silap.. memg nk give up je rse.. tp still msk jgak walaupun x mkn.. bli mknn baby yg ready to eat kt kdai pun sme, baby x nak..

4mo ago

sye bg mkn nestum cerelac tu.. baby nk mkn.. lps tu sye try msk bubur blend halus.. baby mkn jgak.. then slowly tukar texture dr halus-semi halus-nasi butir.. so baby sye ble da 10 month+ da mkn nsi butir..

anak sy pon ade masa dia tanak makan langsung nasi . menyusu pon tk kuat sgt (bf) lps tu sy jarak 2jam tk nyusu bru mkn bnyk . kdng tu bgi mee atau bihun tukar sbb nsi tnk

sama mcm anak saya nk masuk 10m pun still tknk mkn. saya pun mcm dh takde idea nk bg mkan apa semua saya bg taknk makan membazir mcm tu je 😞

4mo ago

Dri 6 bln ke tak nak mkn tu ??