kurang rasa pergerakan tapi perut mengeras.

Assalamualaikum..hai mummy²..saya nak tanya..sekarang saya dah 35 minggu.. saya merasa baby kurang aktif tetapi perut kerap mengeras..bila perut mengeras..tu kira pergerakan baby juga ke?? Ke saya kena rujuk klinik atau hospital?? Takde pengalaman..baby first..sebelum ni warded 26 mggu sebab baby kurang gerak..disebabkan awal sebelum perkiraan gerak baby..doctor marah😂..jadi disini saya nak tanya mummy² yang berpengalaman..maaf kalau ayat berterabur .

5 Balas

Biasa klu kerap mngeras evry 5minit or evry second..mmg kena g hsptl asap.tuk d pantau...sbb tkut sumthing happen to bby... Kekdg org rs mebi sbb gdm..mebi sbb tekanan drh tggi...sbnrnye dlu yg doc pakar pnh bgtw..itula tanda2 sumthing happen to bby yg kita kena pntau dr semasa ke semasa bg elakkn bby meninggal dlm perut..kalau g hsptl doc akn suh kita rest dan pantau bby dgn guna mesin ctg tuk bacaan graph ..tgk bby normal or x dkt dlm..kalau x normal...graph xcntik .tu yg doc akn decide sm ada tuk bersalin awal.atau sebaliknya..

Baby mengeras tak sama dgn baby kick ye sis. Mcm sy terus g klinik swasta utk check lepas rasa baby kurang kick. Rupanya baby dduk bwh uri jd kicknya tak rasa dkt kulit perut. Tp doctor bg mc utk rest esoknya..

Wsalam. Nurse tmpt sy kta perut mngeras tidak dikira tanda gerakn bayi. Sbb ad kes di KD sini, ibu ingt perut kerap mngeras tu bby nya bergerak sdgkn bbynya dah mniggal 3hri. Hny info yg dshare oleh nurse pd sy.

4y ago

Utk kes sy bby xaktif waktu siang tp msih cukup 10x tendngan dan gerakn lembut. Nurse kta ibu Gdm mmg bby kerap tidur. Kna minum air sejuk atau sentuh2 perut utk rangsang gerakan bby.

Cukup 10 gerakan tak? Mcm baby sy suka gerak dan mengeras. Kalau perut mengeras saje tu kulit perut yg menegang. Takde rasa timbul2 ke baby gerak?

4y ago

Sama2 😘

Sy pn bby kerao mengeras tp sy tnggu setengah jam relax kn bdn baring n mnum air sejuk baby terus gerak...