luahan hati..

Assalamu'alaikum teman2 semua.. Nk meluah huhu.. Ank sy 4 org.. 9 thun, 7 thun, 5 thun dn 2 thun.. N skg preggy 6 bulan.. Sy khwin awal.. Msa umur 15 ( 2010).. Skg ni umur 24 thun la.. Tp jiran2 sy hmpir stiap hri ckp ank2 sy ni mcm semut.. Lepas tu hri2 cakap, lepas ni ko beikat la trus.. Yg seumur ngan ko kbnyakan still single skg, ko pla ank dh bertaburan.. Apa perasaan kmu mommy.. Klu org ckp mcm ni?... Even ibu mertua sy pn blik2 ckp suru sy brhenti tmbah ank.. Sy pn memang plan 4 org ank sja.. Tp allah beri rezeki lebih.. Nk buat mcm mna.. Sory mommy semua klu post sy ni merepek.. Hnya meluah sja huhu..

94 Balas

Jgn dngr ckp org lain. Mama sy khwin awl, kmi adk bradik ada 8org, bnyk org mngata tp skrg tngok lha... Smua sdh besar pnjng, wlaupn yg dah dewasa ni krja jauh, org tua msh da teman d rumah... Xda kesunyian... Adk2 dlm usia belasan tahun, msh bole teman org tua d rumah. Lg pula, mama sy sempat jd nenek muda lg hehehe sebab yg lain sdh khwin... Tu kbaikan bnyk ank... Hehehe

Takpa sis. Rezeki tu. Rezeki sis ada anak ramai pada usia muda. Lepas ni boleh fokus pada yang ada..nanti anak masuk u,sis pun belum tua. Mcm saya,nanti anak masuk u,saya dah pun nak masuk 50tahun. Be happy sis. Saya tau sis tau yang terbaik untuk diri dan anak2. Follow the flow. Kita takkan mampu puaskan hati orang lain. Sabar tau sis. Saya sokong sis dari belakang🤗

5y ago

Tq sis, love you hehe

kita sama sis kawin umur 15 anak skrg nk masuk 3 memang org pandang jelik sebb muda2 da ada anak berderet2 .. tpi diorg tk berani ckp sebb saya memang akan balas balik anak ramai pun makan minum susu pampers anak saya yng beli bukn korg mulut memang tk bole tutup sekurg2nya anak2 saya masi mampu saya tanggung .. org mcm ni jngn di diam2kan nnti makin lama makin pijak kepala ..

5y ago

Yeke sis? Hehe..kite geng hehe.. Sy jwb iya ja sbb mls nk pnjangkan cerita huhu..

Allahu, bila takde anak, ditanya², disumpah², suruh makan itu ini. Bila Allah bagi rezeki lebih, macam ni pulak jadinya. Manusia tak pernah nak puas hati. Asyik nak jaga tepi kain orang je. Sabar ye sis. Janji sis & family sis happy & sihat. Ni semua anugerah & rezeki Allah. Anggap je mulut² puaka tu macam nyamuk² yang terbang kat telinga je. Tepis² je. 🥰

5y ago

Adoii. Ape la manusia camni. Jangan dilayan orang gini. Sakit jiwa sendiri.

Bestnye kawin muda nnt anak2 dh besar mcm sebaya je.. Terpulang pd sis dan suami la nk anak brp org.. Mulut org tu biarkan aje.. Ckp je ada rezeki terima je lah.. Tp klu btul sis pon rasa cukup dh anak 5, boleh la ikat atau merancang.. Org yg menanggung yg rasa susah@senang.. Org yg berckp tu xalamai jd boleh sesedap mulut je nk ckp ape..

Cuba ambik positif je la dik. Maybe dia xnak anak2 tu terbiar tak cukup makan minum semua tapi kalau adik boleh bagi yg terbaik lantakkan je. Beranak je ramai mana kita nak asalkan kita happy. Biarkan jiran or org2 tu nak kata apa bukan dia yg bagi makan. Untung apa beranak awal. Anak dah besar kita masih muda dan sihat lagi 😊

Anak ramai is rezeki sis. Kalau betul didikan, terang kubur u nanti bila semua anak mendoakan u. Lagi ramai lagi u relax di sana nanti. Sy aim 10 orang anak masa zaman2 single dulu tapi Allah tak bg sy rezeki anak ramai. Nak dapat 1 orang pun puas menangis. Jadi sis patut bersyukur, tak semua dapat kurniaan rezeki yg bnyk dari Allah.

5y ago

Sabar ya sis.. Semoga allah dgr rintihan sis.. Insyaallah rezeki sis dtg pda waktu yg tepat..

xperlu stress sis.. sbr..rzki sis dpt rzki ank yg rmai.. xsmua dpt rzki cm tu sis..ade yg bthn2 kwen ank sorg pn susa nk dpt sis, sy pn 2thn kwen bsyukur sgt bru diberi rzki ank prgnt 19w skrg ni.. albmdulillah..abaikn je kate2 negtive org tu sis.. jgn risau ank rmai mne pn inn shaa allah rzki ank tu akn ttp ade je.. percye la..😊

Alahaii bwg.. Ade jek keje nye nk mbawang.. Org xde ank, kena mgata.. Bila ade ank pun kne mgata.. Sis sabar jek laa.. Ank ni rezki.. Bia ank rmai.. Murah rezki.. Kalo org dok mgata itu ini, sis abaikn jek laa.. Agap jek ape doramg ckp cm "angin lalu" .. Bkn dorang bg sis n ank2 mkn pun.. Sbuk jek dornag ni.. 😌

Sabarlah dik. Mulut org mmg x boleh nak ditutup. Yang ada anak, suruh berhenti beranak. Yang xde anak sibuk ditanya2. Abaikan jelah. Yang penting kita semua jaga amanah yang diberikan ni. Jalankan tnaggungjawab sebaiknya. Selebihnya serahkan padaNYA untuk menentukan dan minta bantuanNYA utk kita tempuhi hidup ni. 😊