tertekan

Hai all. .sory lari tajuk. Tpi saya tak dpt nak simpan da . Tkut jadi depression. . Saya ada ank 2 org. Ppuan dua2nya. Satu 2 thun dn adik bru 4 mths. .sblum ni sya pnh brkawin jga dn ada ank llki satu umur 6 thun tpi tggal ngan xx hshbnd lha . Skg ni saya kwin dgn hsbnd saya seorg duda. Dn saya ada ank tiri 1 ppua 10 thun dn llki 5 thun hasil prkhawinn suami dgn istrinya dulu. Bkn sya nk mngaibkn tpi istri hshbnd sya seorg warga asing. . Slama sya brkawin dgnnya ank2 sya xpnh brklinik. Even semasa sya hamil suami xpnh bawa p check up. Dya kata klu istrinya dlu xpergi klinik ok ja sbb xda dokumen. Mklum warga asing. Walhal sya wrganegara mlysia. Katanya lg mahal klu check up dn klinik baby. Klinik ibu dan ank hnya dekat dgn rumah kmi skitar 100 meter jaa. Tp tu pun dya xbnrkn. Skg sya da buat kputusn utk kluar dri rumah untk kebaikan ank2 sya. Tpi sya masi dlm ketakutan. . Pless. Any tips.

6 Balas

Sis, lepas baca kisah sis, termasuk yg dalam comment kat bawah, saya dengan yakin hati sarankan, mohon cerai. Kalau macam ni, saya dah tak suggest istikharah dah. Dah terang lagi bersuluh, dia memudaratkan sis. Dia pukul sis, dia pun tak bagi sis jenguk ibu bapa sis, tak bagi ke kk untuk check kandungan, dia berat sebelah antara anak dia dengan isteri sebelum nya, dan anak sis dengan suami sebelum nya. Anak dia makan kfc, anak sis makan bubur. Sis kena tekatkan hati, kuatkan semangat, terus kan ke mahkamah syariah, mohon cerai. Fikir masa depan sis dan anak. Saya doakan semoga Allah kurniakan yg terbaikk untuk sis. Semoga dipermudahkan segala urusan. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕

Better pegi klinik demi kesihatan ank2.. sis xboleh berdiam saja.. ank2 kecik ni kene dapat vaksin dan imunisasi.. Sekarang ni musim virus dan wabak.. lagi pun sis warganegara.. xde masalah untuk dapatkn rawatan di klinik kerajaan.. rm1 saja.. xmahal pun.. jadinya mahal klau xlampirkan dokumen..Saya simpati dengan apa yg sis lalui.. Bincang baik2 dengan husband.. cakap dengan dia klinik kerajaan xminta bayaran yg mahal pun.. xperlu risau

Kesiannya sis.. kalau ada kene tangan kan semua tu baik sis keluar ja dr rumah balik rumah mak sis masa suami tak da.. lps tu failkan cerai kat mahkamah.. sementara tu duduk rumah mak sis ceritakan semua.. takut nya dgn suami yg zalim.. sis kene berani.. sbb kita ada hak.. kita bukan kahwin utk dizalimi.. semoga dipermudahkn urusn sis.. fighting sis 💪💪💪

Nape dier x bagi..kalau sis ckp nk pegi sndri pn dier x bg ke..ssh gak ni..sbb isteri nk kuar wajib minta izin suami..huhu

5y ago

Tapi bg kes sis ni bileh ja keluar pegi klinik demi kesihatan anak2. Xkan tnggu anak nyawa ikan baru nak berubat. Bertabahlah sis. Mgkn blh bincang lg elok2, kalau tak pun buat senyap2 dlu. Zaman skg ni pelbagai virus. Jd antara usaha utk cegah dijangkiti dgn dpt suntikan vaksin imunisasi.

Pergi la klinik sis. Jangan zalimi anak dalam kandungan. Semoga dipermudahkan ye

5y ago

Tq sis. Jgnkn hamil sis even saya nak merancang pun dya xbg . Sya tkut sbb msa sya hamil sblum ni HB 6 jaa

semoga sis kuat dan tabah..