Rasa down

Sumpah sy rsa down sgt2..dh 2 thun usia prkahwinn kmi.. Tp msih blum dikurniakan zuriat... Ye.. Yg bab rzki anak tu kmi fhm... Kmi redha jika blum diberi rzki... Tp kmi rsa down bila kwn2 yg dh kwin slps kmi trus diberi rzki ada anak... Sungguh kmi cembru... Kmi pun tringin nk merasa ada zuriat sndri... Lg sedih bila ada sorg kwn ni dia mcm perli sy dgn berkata "ala ko boleh la.. Bukn ada anak pun"...ya Allah... Mse tu x thu nk ckp mcm mna.. Hnya boleh diam je.. Nk je mse tu sy bls ckp.. Agaknya sbb mulut ko ni la ank first ko meninggal... Skrg dh ada anak kedua mcm berlagak seolah2 ko tu dh jd wanita yg sempurna... Tp sy x trluah nk ckp.. Hnya memendam je rsa... Tlong doakn sy dn suami ada zuriat sndri ye... Dn semoga wanita diluar sna yg menantikn zuriat juga ada rzki nti... Aminnnn

53 Balas

ya faham emosi mcm tu lagi2 dgn org sekeliling mulut mcm2. take things positively.. ada masa utk sweet2 dgn husband. boleh travel dgn senang(time covid ni limited sikit la)..kdg2 kalau stress2 pn boleh alter hormone affect fertility jgk. jgn fikir sgt. Allah will give rizq at the right time. takkan lewat, takkan awal sikit pn. ada yg sampai berbelas2 tahun berkat sabar menunggu ada rezeki. kdg2 rezeki dtg dari pelbagai sudut tak semestinya dari zuriat saje. sis try relax..bykkan bersedekah, bagi mknan kt haiwan, doa bersungguh2. your time will come soon. semua ni ujian utk kita. if i were given a choice, sy nak anak lewat sikit. byk cita2 sy sebenar yg nak capai. tapi takdir dpt anak awl. rapat2 pulak tu. penat toksah cakap. stress toksah cakap bila ada mslh kewangan etc sbb smue perlu duit dunia sekarang. kdg2 rasa diri tak bersyukur pulak. tapi dlm hidup kita kne terima qada n qadar. sabar ye sis

Sabar yaaa . Enjoy enjoy je moment berdua ni . Jangan putus berdoa , hari2 doa je moga2 Ada rezeki buat awak & yang lain2 . Sy pun hampir 3 tahun berkawin . Alhamdulillah , baru merasa ada malaikat kecil dalam rahim ni . Macam2 orang cakap . ‘Tak pandai buat la’ ‘tak mengandung2 la’ yang tak terduga mak mertua siap membawang lagi pasal kita depan kawan2 dia ‘dia tu entahnya dapat 🤰 . Orang lain yang kawen lepas dia tu dah dapat anak , dia 🤰 pun belum’ . Sampai mati sy tak lupa orang yang bercakap2 pasal tu . Sakit hati hanya tuhan yang tahu . Menangis sendiri jangan cakap . Abaikan kata2 nista orang tu . Buat pekak je . Sabar je okay , percaya Allah itu maha mendengar . Sy doakan TTC Fighter disini juga semoga dipermudahkan segala urusan kalian & cepat2 dikurniakan zuriat yang soleh & solehah ❤️

Jangan begitu sis.. Jangan down jangan stres.. Saya dulu masa setahun kahwin oun hampir macam sis, then saya pergi checkup jumpa bnyk doc.. Duit habis mcm tu je.. Alasan saya sebab cazen suami yg Sama2 kahwin dah masuk 2 anak nye, then saya takut saya tak ada anak.. Tapi bila saya check up ape semua doc ckp okey.. Suami pun ok.. Then masuk je 2tahun lebih saya slow talk dngn mil berkenaan anak, saya cakap jgn rush ye.. Kalau ada mesti ada.. Then naseb mil okey.. After tu saya memng tak stress,, saya ikut je flow nye.. Bila masuk 3tahun alhamdulilah lekat sis.. Saya lekat ni saya tak ade ikhtiar apa2 pun.. Saya tk pikir pasal anak, yg saya pikir meniaga-meniaga.. So saya rasa sis kena buang mind set nak anak cepat,, sebab itu boleb menyebabkan stress dab hormon kita terganggu..

Sy teringat 1 pesan ni. Bila kita rasa diri kita diuji, kita tunduklah tgk org yg jauh lebih diuji berbanding kita. Ada org berpuluh tahun kahwin masih belum dpt zuriat. Jgn kita tgk org yg lebih drp kita sbb akan hilang rasa syukur dan mula timbul rasa ragu2 dgn percaturan Allah. Disebalik ujian ada hikmahnya yg trsembunyi. Mungkin diri kita juga belum ckup brsedia mental dan fizikal. Sementara menanti, cukupkan ilmu, prepare mental yg kuat. Pekakkan aje org cakap2 tu. Tak perlu kita nk iri hati dgn org lain yg dpt ank dlu. Ntah2 dia pun iri hati dgn apa yg sis dh capai sekarang. InsyaAllah bila tiba waktunya nanti, akan ada rezeki anak buat sis dan suami. Berdoalah semoga bila tiba waktu tu, sis dh cukup ready segalanya dgn kewangan stabil dan ilmu yg cukup ye.

Awak, awak nk tahu x? Saya kahwin 6 tahun xde rezeki zuriat. Tahun ke 6 tu saya diduga husband curang dengan perempuan lain. Disebabkan perempuan tu megandung anak luar nikah and boyfriend die lari and husband saya pulak sanggup jadi pak sanggup sbb nk anak tu dengan alasan sye x boleh megandung. Yee saya down yang amat. Hari hari berdoa jika jodoh saya masih panjang dengan husband kurniakan rezeki anak utk kami. Alhamdullilah lepas 3 bulan saya megandung. And after bersalin 3 bulan tu termengandung lagi. Ada 2 budak yg comel dh. Husband skrg insyallah dh xde hubungan dengan perempuan tu. Jadi bersyukurla. Rezeki dtg x sama. Dapat husband yang memahami pon rezeki. Rezeki anak akan datang bila waktu yang tepat. Yakin and berusaha.

3y ago

Down. Mmg down. Sbb saya x bagi dia kawin dengan perempuan tu die layan saya mcm sampah sbb x bagi. Masa mgandung anak pertama tu pon die x nak percaya ikot kan sampi la die nampak video anak dia bergerak dalam perut baru die slow down lyan saya elok sikit. Actually masa pantang anak pertama pon kantoi lagi dia jumpa perempuan tu. Saya cakap dengan husband saya give up dah masa tu. Kalu dia nk jugak anak perempuan tu saya cakap pergila. Saya keluar rumah bawa anak saya keluar. Saya cakap saya give up nk pertahankan umah tangga ni lagi. Kalau yg tu dia nak pergila. Tapi saya nasib baik husband x pergi dgn perempuan tu. Perempuan tu siap msg saya mintak nk kawin. Sbb dia ckap kalu nk kawin saya kene bagi kebenaran baru dia kawin ngn perempuan tu. Of course la saya x nak madu. Belom part kene pukul. Honestly lepas die kenal perempuan tu 360% die berubah. Dari x pernah berkasar dengan saya habis saya disumpah seranah.

sabar sis....semua org yg lmbt dpt zuriat akan rsa mcm tu....lg² bila ade sedara mara yg buat² tanya...mmg mulut ni rsa nk balas je ape yg diorg tanye tu...tp hati ñ akal kata sabar... yg penting jgn stresskan diri fikir psl nk ank...tenang² relax²...xdinafikan sy pun mcm tu jugak sblm Allah bg rezeki prgnant ni...9 tahun kami tggu, perasaan jelous bile denga kwn², adik beradik or sedara mara yg prgnant mmg ade terdetik dlm hati....iui 2x fail...so kami husbnd ñ wife ambil pendekatan utk redha, ñ +ve...kalau mmg xde rezeki zuriat utk kami, insyaAllah, Allah akan bg rezeki yg lain utk kami..itu je yg boleh sy sematkn dlm kepala ñ hati supaya kami xrasa down sgt...insyaAllah, harinya pasti tiba ñ jgn lupa bykkan berdoa...

sabar ye sis ... sye baru stahun lbih kawin ... bru dua bulan brpantang keguguran😔😔 sedih jgk pd awlnya ... sbb blah kluarga suami slalu tnye pasal anak dah ada isi ke dah ada isi ke ? kami ckp doakan ye ... spe yg kawin x nak ade zuriat kan ? lagi skrg adik tiri suami bininya mngandung , mak mntua brckp2 psl dia tp xpela sye anggap blum rezeki sye ... tp stiap kli solat sye x prnah tggl utk brdoa " jika ada zuriat boleh kuatkan ikatan rasa cinta antara kami suami isteri, dan kuat kan lgi hbungan kluarga kami , berilah pluang ya Allah "😭 momies ... doakan kami ye ... bru lps kguguran kmbar 😭 sakitnya cuci Allah je tahu . nak bangkit balik nasib suami sntiasa ada ... moga Allah makbulkan doa kita smua ye ... Aamiin

InshaAllah ada rezeki sis nanti.. Kena sentiasa redha n jgn amik pusing sgt dgn ckp2 org. InshaAllah, lama2 sis x kisah pon apa org sekeliling ckp.. Sis baru 2 thn, sy dah 9 tahu kawen masih blom dikurniakan rezeki anak. Dah mcm2 rawatan cuba tp x berhasil. Tiba2 bln lps dpt tau pregnant naturally, tanpa bantuan ubat n injection, mmg terkejut n happy sgt. Tp Allah bg pinjam rasa happy tu sekejap je. Minggu lps sy baru je keguguran pd usia kandungan 7-8 weeks wpn sy berhati2 sgt. X pe la blom rezeki kami lg. Semoga semua yg blom ada rezeki zuriat lg dikurniakan zuriat satu hari nnt.. Bersangka baiklah dgn Allah. Mungkin sekarang blom masa yg tepat utk kita. Mungkin kita rasa dh bersedia, tp Allah lbh mengetahui segalanya.

sbar ye sis..saya nie kawin dah msuk 11 tahun 3 bulan nie belum lagi ada cahaya mata..nie bru jer lepas habis bepantang pas gugur tgh bulan 10 tu..ingatkan saya nie x dapat nak merasa seperti org lain..bagaimana rasa penat..rasa asyik mngidam nak mkan..rezeki saya tak lama betahan..tapi saya bersyukur sbb diberi peluang mengandung walau untuk 12 mggu tu..betabah sis..mulut org x leh nak kawal sis..saya nie dah banyak dengar kata2 org..tpi Tuhan lebih tahu..mgkin dia belum nak rezekikan saya anak lagi..tapi direzekikan dngan benda yg lain..saya doakan sis semoga dipermudahkan urusan dan ada rezeki..ada rezeki sis tu..cuma mgkin lambat sikit..jgan susah hati k😉

3y ago

ye sis..sbb aritu saya cuci..saya betabah jer nie sis..harap ada rezeki lagi nanti..😊😊😊

Saya alami macam sis alami. Tapi saya takde la cemburu terlampau. Syukur kawan saya tidak pernah berkata begitu. Tetapi yang saya jumpa mulut nauzubillah adalah seorang makcik di ofis saya dulu. Siap tanya bila lagi nak ada anak. Orang yang pernah 5 tahun takde anak mungkin akan bg pendapat relax dulu baru 2 tahun kahwin tapi sebagai isteri selalunya yang rasa down nya memang dia la. Apa yang boleh buat selalu berdoa moga Allah beri zuriat yang baik bukan ramai tapi tk berkualiti, usaha untuk dapatkan anak dan berkomunikasi dengan baik dgn suami. Moga dikurniakan anak yang soleh/ solehah sis. Kawan sis tu terpulang sis la nak rapat lagi tak😅