selera makan x de

Assalamualaikum / smt sjhtera..nak tanye ibu2 sume..prgy dlm 7/8w ni slre makan mmg x de ke??? Sblm2 ni mkn nasi x pnh x abis...dr awl prgy smpai 8w ni mkn nasi sekadar 2,3 cuap je lau pn suami yg msk kan..x rase nak muntah? atau loya ?bila makan cuma tkak mmg x blh nk mkan abis.. Tgk nasi n pape lauk je dh jem????? tkak ni rase...ade pndgan x?‍♀️ mknan ape utk sy mkn time prgy cmni???plllzzz helllp me?..cian kat bby dlm perut ? mama mkn x bape nak ckup?‍♀️..

23 Balas

Waalaikumussalam.. normal tu. sy masuk 3rd trimester baru ada selera makan betul². 1st trimester turun 12kg. Pastu berat statik je sampai sekarang. Makan je apa yg lalu mkn waktu 1st trimester. sy dulu lalu mkn tomyam n laksa jer. hadap lah itu je hari².. bila lalu mkn nasik ok lah sikit, tp tu pun suku pinggan je boleh habis. most of the time mkn epal hijau n limau kasturi nak hilangkan loya. Kalau muntah teruk inform doc nanti dia bg ubat tahan muntah. kalau tak muntah ok lah. minum air masak bg cukup. kalau tak lalu tambahkan dgn limau kasturi. tp jgn letak gula.. gud luck!

Ada yg selera mgunung,ada yg xde selera lgsg,tengok,hidu dan rasa makanan pun dah mual..wlupn sblm ni bnda2 tu mknn harian kta, sis cdgkn try gntikn dgn roti atau mee,buah2,jus2 buah,susu,sayur2 (yg nmpk ringan&mudah tp bkhasiat),kurma,kismis dn kkacang pn blh amik..bnda2 ni smua x berbau pun ye..mb boleh kot lepas tekak..try ya sis,hrp mbantu

4y ago

Alhamdulillah tq so much sis bg sgestion

Mkn buah2 sis.. sy sama dgn sis.. dri awal prgnt smpai 37w skrg msih x ad slera mkn.. berat bdn pon x naik norml.. so, bertahann Mkn Dgn buah2 epal, oren, pisang dan byk lg la buah.. sy mkn nsi kosong pon 2,3sudu stop. . Dugaan 1st prgnt. Doakn moga2 diuji spnjg prgnt,, msa berslin mudah sgt2 la.. aminn😌😌

Waalaikumsalam .. sama laa dgn sy berat sy sblm pregy 69kg, sy buka bku pink week ke 5 60.5kg .. takde slera makan , asyik mual dan loya ada msa muntah on off ... tgok laa mkanan fav skli pon mmg xlalu nk mkan .. bg sy , supplimnt yg d bekalkn tu jgn tertggal wlpun shri sbb kita mmg dah kurang makan ..

Saya dalam 7 weeks. Tak boleh makan haiwan, boleh makan sayur2 yang goreng kering2, dengan sambal kicap or sambal ketuk. Yang berkuah berlemak semua xlalu makan. Mmg kene paksa makan jugak, kalau tak, tak ada tenaga. Sebaik roti, buah, susu boleh makan.

Saya pun sama awak.. tapi saya makan buah², dan sayur je.. nasi payah nak masuk akan muntah balik.. pastu dah 12 minggu ni mula dah rasa nak makan macam² dah.. smpi kena makan selang 2@3 jam kalau x asyik lapar jeee😅😂

Sama mcm sy..klu tringat makanan,rase nk muntah je..so sy mkn buah2 dlu,xpon roti,da msuk buah or roti,da rse mcm kurang rse mual tu,br mkn nasi or ape2 yg lain,tp mkn pn xbnyk,skdar utk isi perut xnk bg angin...

sama mcm sy awal2 tu. takde selera makan. balik2 mkn kangkung belacan. tu je boleh masuk pun. sampai rasa lemah semangat n nak nangis. masuk je 2nd trimester, mcm2 sy bantai sbb dh dpt selera blk 😁😁

sy pon mcm to ..skrg ni asyik kuey teow sup n bihun sup...lme jgk dh xmkn nasi..kdang2 kalo xtahu nak mkn ape saya makan maggi kari tpy letak sayur sawi n telur...alhamdulilah tekak sy boleh trime

paksa diri makan walaupun takda selera macam saya sis. lepas makan siap sedia utk muntah sampai takda benda utk dimuntahkan lagi. yang penting makanan dah serap dalam badan. ☺️