HELP ME !!

Saya dh msuk trimester kedua 14w 3d . Slalu org ckp msuk trimester 2 morning sickness dh x de . Knpa saya pnya x hilang lgi ? Morning sickness masih ada smpai nk gosok gigi pun susah ? nk mkn nasi pun bleh msuk sesuap je . Kena mkn benda pedas . Nasi memang x boleh masuk . Suami saya ni orang arabic . Mmg makanan harian dia roti . Org arab x mkn nasi mcm kita sebagai makanan harian . X kn baby pun x nk mkn nasi ? alahai gediknya !! Mentang2 la awk mix blood malay+arab . Nasi sesuap pun x nk terima ?mommy ni nk jgk merasa makan nasi dgn ikan sumbat ? tpi mkn sikit dh muntah ?

31 Balas

Sabar ya sis...yg penting cuba cari mknan or mnum yg bleh mnum..pastikan susu mnum juga wlaupun xde mkn nsi...sy smpai 5bln xbleh mkn nsi ....pg,tghari,mlm menu xsama....yg mkn soto, sate sbb nkkn nsi impit, oat,nestum,roti & susu mmg sntiasa disisi...mmg akan mkn muntah..tp kna mkn juga...sbb baby nk bsar...lps 5bln...min nsi 2pinggan..smpai naik 5kg.doktor mrah dlm tmpoh sbln..tp sy naik trus lps 2...20kg msa pregnant..huhu..tgh pantang trus trun blik berat bdn...hurmm

Saya sis msk 5 bulan bru bhenti morning sickness.. Mkn bnde masam sikit muntah.. Berus gg muntah.. Mkn kari, bnda berangin, bau tumis muntah.. Awal2 tu mmg xselera pn nk mkn.. Bila msk je kandungan 5 bulan alhamdulillah dah ok.. Xpe sis kuatkan semangat ye 💪 nti baby dah keluar snang nk jga.. Baby sy skrg da msk 7 bulan alhamdulillah senang je jaga dia..

Saya skrg dah 28 w 6day pun masih muntah2...pening sy dibuatnya...mkn apa semua muntah... aleh2 hadap Kari mamak je la... sampai pedih perut...bersabar la ye kak...mmg golongan yg alahan xsudah2 ni special kes sikit kut...hehe... suami sy ckp klo awal2 baby dah buat perangai besar nanti mungkin dia dah xmnyusahkan ibu dia...pikir positive je skrg ni...😘

Hehe comella tu baby nk ikut style daddy dia. Mkn roti. 😂 Chill awak, i pn kdg2 takselera mkn nasi. Last2 suami yg kne hbiskan. Cuba u mkn buah2, susu ke. Jgn risau, nnt ada latu selera nk mkn nasiii. I pn kdg2 cuak xde nafsu tgk nasi. In sha Allah, moga dipermudahkan urusan ❤

Depends on badan orang. Pregnancy manusia tak sama, lain². Sedangkan kalau kita pregnant 6x pon semua pregnancy kita tak sama dari yang sulung sampai yang bongsu. Awak kena hadap jela kot, macam saya kena sampai 6bulan huhu memang seksa tapi nak buat canne. Tahan jela

Ikut org juga.. Macam saya dah 35 minggu pun masih tak lalu mkn nasi.. Tapi bau2 makanan dah boleh terima.. Kalau makan nasi pun ikut time okay.. ada time leh masuk tiga suap je.. Ada time tak lalu langsung.. Tapi benda2 manis suka je makan.. Laju je.. Hehe

4y ago

Wah bby boy mmy sy pula mula2 scan boy sekali beranak girl hahaha

Semua orang lain-lain jangka masa morning sickness. Saya sampai 5 bulan muntah muntah teruk. Lepastu dah ok sikit. Tapi tak hilang sepenuhnya. sampai saya bersalin saya still termuntah kalau gosok gigi and makan certain pill.

Saya dari trimester pertama sampai la ke 3 still ada morning sickeness....doktor kata... Kalau masuk 3 bulan morning sickness tak hilang...ia akan kekal sampai la dekat masa bersalin

Sy laki cina mkn nasi tpi masa2 pregnant nie langsung x lalu nk mkn apa2 pun laki selalu masak kn sup2 ja....#dh temu janji dgn nurse hri tuh kjp lge kana cuci telinga bap berat trn

perlu bersabar sis..sya dr first trimester till now 33weeks masih lg morning sickness dan kurang berat badan..sometime kata doktor ikut hormon perubahan setiap ibu mengandung..