keputihan hijau

assalamualaikum saya nak tanya pasal keputihan , dia warna hijau berketul2 , tapi tidak berbau dan tidak gatal . saya just korek dalam tu nmpk bnyk sangat berkumpul . itu normal kah . sebab saya first baby . lepastu baru 8minggu 4 hari .

17 Balas

xnormal..sy keputihan masuk 3rd trimester..tp xde la byk sgt..warne putih..nk dekat bersalin ms weeks 35 sy sj bgtau doct sy ade keputihan..doct amek sample..sy dpt tau sy ade GBS+ve ms sy nk dekat bersalin..sy dipaksa bersalin pd weeks 37 sbb baby kecik..ms tu sy baru tau sy ade GBS+ve. .so sblm bersalin doct akn on antibiotik..GBS sejenis kuman pd ibu .tp bhy pd baby especially bby yg lahir secara normal..lps baby lahir doct akn amek sample darah..alhamdulillah..result darah baby semua ok..

4y ago

ya sy bersalin normal..bby lahir 37 weeks berat ms lahir 2.12kg..keputihan yg byk xkire jernih ke kuning ke hijau ke kalau dh byk better inform doct utk cek ya..

Keputihan berketul sama mcm sy, tp sy tk lah kaler hijau tu, kaler putih biasa, tp doc pernah amik sample keputihan sy tu. Doc kata GBS. Tp pelik nye doc tk de bg antibiotik. Lepas bby keluar. Bby terus masuk wad amik darah bby utk cek ade jngkitan paru2 tak sbb keputihan sy tu GBS . Alhamdulillah bby okay. Tp mcm sis keputihan hijau tu kene jumpe doc lah. Takod sama mcm sy GBS jgk.

Pergi jmpa doktor n ckp ada keputihan hijau. Risau GBS. Kalau dpt detect awal lgi bagus. Sbb GBS ni mcm infection, tk bahaya ntk kite tp bahya ntk baby bila nk lahir nnt. Stu lgi risiko ntk air ketuban pecah awal pun ada sbb infection tu. Jadi pergi je. Jgn tngguh2. Sya gbs+ . alhamdulillah dpt detect awal week 11. 3 kali mkn antibiotik n swab test. Skrg week 35 dh bebas gbs.

4y ago

Maaf sya tk ingt. Saya hnya amik yg KK bgi ja. Mmg tk beli kat farmasi. Satu lagi jenis ubat insert masuk dlm bhgian bwh.

kalau dh hijau xnormal sis..walaupon xgatal..ada bacteria tu..kne bgthu nurse,cek ke doktor..biar thu bacteria apa..kalau ada gbs bahaya sgt2 sis..jika tahu ada gbs,bsalin nanti doktor boleh bg antibiotik...

4y ago

tq kak

sy ade keputihan bile mkn n minum manis mmg akn ade...tp klaw sy mkn yg sehat xmnum mnis keputihan ok putih xbnyk...tp klaw main mkn mcm2 keputihan kdg kuning kdg nk ke wrne hijau.......

mcm Kite, tpi x hijau.. ketul+cair ,putih, gatal.. masa masuk spital, dorng bgi antibiotic je utk mkn.. dlu masa check kt kk, dorng bgi ubat masuk kt bwah tu.

4y ago

oh yea kah kak . tapi sya punya tak gatal . lagipun sya jumpa doc 14.12 lama lagi , kalau bawa je dulu jumpa doc tu boleh ke kak . sbb risau first baby ni

macam mane dah pergi hospital? dah bertukar warne lebih baik jumpa dktr. mudah2an xde pape.. #29Nov20  #TAPSuperMoms

better puan jmpe doc tuk dptkan rawatan..sbb tkut memudaratkan pd bby ms bersalin nti.. #TAPSupermoms

Klu dah warna hijau kne jmpa dokter n dptkan nasihat.. Sbb x normal tu #TAPSupermoms

Xnormal tu. Jumpa doc, nnti dia akan minta sample keputihan utk test di lab.