Keputihan Hijau

Saya pregnant 20weeks. Saya ada keputihan hijau pekat la jugak. Tp tak berbau dan tak gatal. Normal ke kalau mengandung ada keputihan hijau?

16 Balas

Sy sebelum ni pn kes yg sama. Baik sis bg tau doc kk, minta buat hygiene vagina swab, doc suspect sy ni candida or gbs. Doc bg tahu Result hvs sy tu positive candida. Dpt ubat candida masuk dekat bawah. Sekali pakai je dah okey, jaga makan. Jgn mkn bnde manis2, banyakkn minum air masak. Sy x boleh pakai pantiliner, kne pakai panties & kerap tukar. Jaga kebersihan kelamin kita. Lepas buang air, lap dr depan ke belakang, pastikan kering baru pakai panties. Insya Allah okey, apa2 pn cpt2 refer doc k.

Smlm sy g check sbb angkat berat mcm keluar air putih skit.. sampai sakit pingang n perut.. doc scan baby ok.. pastu doc tgk bwh..dia masuk mulut itik tgk bukan air ketuban..doc ckp keputihan tp warna puteh susu.. doc bg ubat masukan kat bwh..dia ckp cegah takut blh lahir pramatang..skrg sy 24 weeks

Kadang kadang sebab pemakanan sis. Sebab bukan hari hari keluar kn ? Ada masa je kan? Saya time preggy ni pon keluar keputihan kaler nk seakan2 hijau. Bila refer kk, dia tny ada bau or gatal tak? Bila kata tak, diorg ckp ok lagi tu. kalau ada rasa gatal baru terus refer klinik.

Puan dh consult doktor? Jangan ambil mudah keputihan..pregnancy lps,sy kena GBS. Padahal sy sgt menjaga kebersihan..GBS bahaya kepada baby..Alhamdulillah baby sy ok..sy sempat ambil antibiotik 2x sebelum bersalin

4y ago

Antibiotik ni doc bg ubat ke sis?

Actually normal je, if xberbau & xd rasa gatal..cuma perlu tuka panty liner everytime lepas ke toilet, kalau sis rasa gusar, boleh pergi tnya doktor

Sy as tnye doc psl keputihan.doc ckp normal sbb mase pregnant x period so vagina jdi berkulat..doc sruh sllu kerap bersih kn.

4y ago

sya pun ada juga mcm ni . keputihan warna hijau sampai banyak tapi ketul2 je dekat dalam . saya sllu bersihkan .dia tak menganggu mcm gatal or berbau .

X normal sis.. sila jumpa dr.. sy sendiri pernah buat high vaginal swab 2x.. dua2 result normal.. lega rasa

Refer doktor. Always pakai pantiliner, kalau lepas kencing ke please lap kering2 guna tissue / towel.

Cakap dekat dr sis keputihan warna hijau... Bahaya takot gbs... Nanty dr akan ambil sampel check..

Normal kalau xberbau xgatal dan xberwarna...kes sis ni dah berwarna...lebih baik cek doc