Release tension

Assalamualaikum, saya ibu anak satu berumur awal 30an. Saya ada masalah baran dan sangat susah nak kawal sejak anak dah faham arahan. Bila suruh dia buat pekak, bila kita ugut dengar pula dia. Selalunya bab makan, bila duduk dengan orang lain elok je makan. Kat rumah sendiri dia selalu tak nak makan. Lepas tu bila suruh kemas mainan nanti dia jawab dia nak main lagi, bila orang nampak rumah tak kemas orang bising2 rumah bersepah. Kita ni kemas tak sampai seminit dia dah sepah balik. Kadang saya cuma nak ada orang yang boleh dengar saya share cerita tapi bila kita cerita kat suami, dia bz dengan hp. Tak dengar mana pun kita cerita, bila dia tanya balik terus rasa turn off nak cerita sebab macam kita cakap dengan dinding. Kadang bila saya naik angin, saya terpukul anak, cubit . Lepas tu memang rasa menyesal sangat, anak baru umur 3 tahun apa la yang dia tau. Susah jadi surirumah lepas tu tak ada kawan nak share cerita. Ada ibu ibu lain yang senasib dengan saya tau cara nak tenangkan fikiran ?? Saya memang cepat triggered bila anak tak dengar cakap kalau saya ulang lebih 3 kali, terus baran saya naik.

15 Balas

Saya dh lalui fasa ni.Sampai under pskit PSY🥰Tp sy tak malu mngaku.Sbb dr situ sy blajar banyak bnda. pertama..bila kita jadi isteri dn mak yg nk perfect all the time kita akn jdi sngat stress,mudah marah,mudah kecewa bila bnda x mcm kita nk. kedua..bila kita nk sngat ank ikut apa kita cakap kita akan jdi sngat2 over protected..kita nk smua nmpk smpurna..ank tak nakal,ank dngar cakap ank ikut smua peraturan..tp bila ank tak mcm apa kita nk dia buat kita frust..kita slhkn ank degil,nakal x nk dgr cakap.. ketiga...jangan pernah jdi isteri sempurna,jgn jadi isteri terlampau berdikari dn jngn pernah jdi isteri yg serba boleh dn serba tahu..KITA AKAN MNYESAL..kenapa?llki yg bnama suami akn jdi lupa diri dan tgjawab..sbb dia nmpk kita mampu...bila kita dh biasa buat mereka lps tangan..last2 yg makan hati kita..yg letih kita..yg jd mangsa kita...wpun sy dpt suami yg sngat2 rajin prihatin dlm smua bnda. situasi kita mgkin x sama,sbb hsbd sy jnis llki yg bt kerja2 rmh..fktor utama pnyumbng kpda gguan emosi sy adalh org luar/kluarga terdekat..suka judge khdpn pribadi sy,cara sy didik ank cara sy urus rmh tgga..mcm sis kta td..yg dtg brtndng mulut mngata bila x kmas,bila x teratur..lma2 tmpias kna kt ank2..kmdian mula slhkn dri sndri x mampu didik ank..lma2 mkn dri..sy jdi baran teramat,mnagis tiba2..letih dgn smua bnda hga stu ktika sy meraung mnangis sbb x dpt lipat pkaian..time ni hsbd dh detect sy ada gguan emosi..sy mula x ska bckp tp bnyk mnangis,sy mula x buat smua bnda tp hnya ddk bkurung d bilik..kmdian gguan tido..mlm tak tdo,sbb akn sesak nfs.motak fikir bkn2..mula dgr bnda pelik..skit kpla truk..dh mkin truk bru lh p klinik..dr sni mula d refer ke pkar otak sbb skit kpla luar biasa..stiap hri slma 3 bulan...siang mlm..kmdian bnyk test d lakukn..hal terakhir d rujuk ke pkar saki jiwa!!!!hancur hati time tu Tuhan je tau..n yes...sy kna panic attact,axiety dn dpression truk..mula lh khdupn ulng alik jmpa pakar di PSY ..Sy berjuang setahun lbih..bru ada rasa pmulihan tp still jmpa smpai skrg😇skrg dh jdi seoarng ibu yg santai3..ltih,nnt2 lh buat...rmh sepah?no hal...ajak ank2 kemas..bt sama2...x larat?suruh hsbnd bt..tu lh prubahan terbesar dlm hdup sy..sblm ni mmg mak yg sngat ontime bt kerja rmh..perfect smua bnda...bersih 24jam..bnyi singa mrh ank suruh kms itu ini..skrg serba serbi santai dh dgn ank2...ank2 pun dh jdi dngar cakap sbb sy bt jd kwn dh..ank sy rapat2..7 org...jdi..hrp kisah sy ni dpt bgi sstu tuk kawan2 dn mak2 dlm ni...sy tak merasa terbaik..tp itulh pnglman sy..jga dri sndri..jga emosi sndri..

Saya senang je. Rumah saya so nk sepah ke apa ikut saya. Org nak cakap tu dorang punya pasal. Rasanya semua yg pernah ada anak kecik kt rumah tau la betapa dilanggar todaknya rumah kita ni tak kisah la anak berapa pun. Budak lagi, mmg nature dia main & explore. Kalau saya asek suruh dia jgn sepah, ibarat saya stop dia punya growth & skills yg dia tgh develop. Tak sanggup saya nk wat camtu hanya kerana nk puaskan hati org yg complain rumah saya sepah. Berapa umur anak sis? Enjoy the moment & abaikan kata2 org, bukan ada auditor nk dtg audit rumah kita pun. Bila dah sekolah nanti focus study pula dah kurang dia main2. And yesss mmg kita perlu ajar/train dia mengemas slow2, tp jgn expect kita suruh sekali terus bertukar jadi hotel plak. Saya practice camni je, kalau sakit mata rumah sepah jgn tengok. Suami pun tak berani nk complain sebab saya selalu tinggalkan dia dgn anak, me time sorang2 makan sushi ke kan. So husband tahu dah betapa gempanya rumah & dia pun practice the same thing. Sis pergi lah me time sesekali. Bagus for your mental health. Anak lelaki saya tahun dpn dah form 1. Saya rasa mcm baru semalam saya lahirkan dia. Kejap je dia besar. Dia membesar dgn kenangan yg saya tak pernah sikit pun cubit pukul dia. That, he remembers for the rest of his life. Mendidik tak semestinya kena pukul, cubit baru anak dgr kata. Yg tak dipukul pun masih ramai yg jadi manusia. Why saya tak pernah pukul? Sebab saya membesar dgn mak yg suka pukul, cubit sampai berbekas. My mental sgt tortured sampai pernah nangis terfikir kenapa lahirkan saya pastu pukul saya. Dari sekecik2 saya, saya ingat saya dipukul. Not sure lah 5 6 tahun kot. I remember that for the rest of my life. Cukup lama saya membesar tak suka kan mak saya, time study saya malas nk berhubung. Time dah kerja saya protest tak balik rumah. And sometimes saya ungkit kes dia pukul2 saya tu. Kita ni once dah pukul sekali, nanti boleh jadi habit. So better stop. My mom sampai pernah minta maaf. So bila dah kahwin saya let bygones be bygones je.

10h ago

Anak baru 3 tahun buat sepah kena marah & pukul 😭😭😭 Kesian anak nk nain pon x bebas.. da mcm membesar kt rumah anak yatim pulak sory to say 😭😭😭 sbb kwn sy rumah dia sebelah rumah anak yatim.. kesian sgt tengok budak2 kcik xde kebebasan mcmtu

waalaikumussalam sis, sy faham sgt dengan keadaan sis, sbb sy pun pernah mengalami nya . sekarang pun masih ada lagi marah3 dengan anak yg umur sama juga 3 tahun. apa yg boleh sy bg tip utk kurangkan perasaan baran tu berdasar kan pengalaman sy Pertama cari punca , tanya apa yg dalam hati ni yg sis x berpuas hati mungkin dgn suami x cukup membantu sis dlm kerja rumah tangga , or suami kurang bagi perhatian dgn sis. So kalau ada sis kena luahkan dgn suami. cari masa yg sesuai . kedua, sis kena selalu berdoa untuk Allah lembut kan hati sis dengan anak2. supaya sis menjadi ibu yg dapat menyantuni anak dengan baik. dalam hari2 kita buat kerja rumah bykan berzikir. Ya Latif . Moga Allah permudahan urusan sis hari2 dalam menguruskan anak2 dan kerja rumah . ketiga me time mmg kena ada . cari waktu untuk sis buat benda yg sis suka or minat. mtk suami tgkan anak2 .. dlm waktu ni kita muhasabah diri dan cari perkara2 baik dlm diri kita sepanjang perjalan kita menjadi ibu. 🤗 moga membantu sis

21h ago

terima kasih

Sis cuba ajak suami pillow talk bincang psal hal anak hal rumah. Sesekali sis me time. Me time yg sis suka. Cth suka mkn apa2, jln2, movie atau lain-lain. Hal rumah sentiasa kemas dgn anak kecil ni mmg takkan dpt sis. Sis abaikan je psal org ckp rumah sekian2. Rumah kita cara kita. Kemas bile kita rasa nak kemas. Baju kumpul basuh 2 atau 3 kali seminggu kalau tak urgent. Masak lunch dinner sekali je. Kalau breakfast mkn ringkas mcm roti telur. Mainan anak ajak dia kemas slow2, kita yg ajar dia smpi reti kemas sendiri lepas dia main. Kemas mainan anak bila anak dah tidur masa mlm je supaya sis tak rasa terlalu penat. Minta kerjasama suami sekali dlm hal rumah dan anak. Gilir2 hal rumah dan hal anak. Sbb tanggungjawab bersama. Kalau sis rasa nak marah anak, sis tenangkan diri dulu. Peluk anak lepas dah reda marah. Elakkan cubit pukul anak nanti tinggal kesan trauma pd dia. Ada byk cara nak didik anak jadi manusia berguna. Cari ilmu sis, belajar bersama suami.

sis, sye pun housewife with 2kids. abg 3y adik 1y . siang hari rumah sye xyh ckp sis tunggang terbalik dgn mainan anak2 sepah merata 😂. dlm toilet, dapur, bilik pun ada mainan dorg haha. masa mula2 sye ada anak pun sye pun jenis baran jgk anak xnk dgr cakap. stress semua ada. tp xdek smpai tahap pukul cubit anak. just tinggi suara je. last2, sye biar je rumah bersepah, malam anak2 dh tido baru kemas. kerja2 rumah pun sye xbuat hari2, ada masa sye basuh baju (biasa 2-3x smnggu), ada masa sye kemas2 rumah. semua kerja2 rumah ikut mood sye je. husband pun faham. kdg2 blik kerja dia yg kemas mainan anak2 tp xlama kjap je lpstu sepah balik hahaha. bab makan pulak, si abg tu mmg tersangat picky eater, sye xpaksa dia makan sbb kalau paksa2 sye yg stress. sye akan tnye lapar ke x, kalau xlapar sye biar je. nnt dia lapar pandai dia mintak sendiri makan.

sy faham ape yg sis mksudkan, sis suri rumah,xde me time, dn xde tempat untk mluah, dia mcm nie sis, jgn kerana kesalahan kecik, ank jd tempat sis lepaskan semuanya..betul,sy xduduk ditempat sis..tp sy prnah alami sndiri..kerana baran sy, sy pukul ank sy mase tu umur dlm 2/3tahun smpai brbirat belakang die, and now umur die 11 tahun, mnyesal tu jgn cakap lah..start dari tu sy peluk die,sy ckp..ay syg die..sbb sy takut die trauma, disebabkan fmly kite besarkan kite dgn cara kasar/baran, kite buat bnde tu pd anak, sy motivasikn diri sy sndri sis..dn skrg sy ade baby girl setahun 6bulan, sy xkisah dn sy sentiasa pantau..die nk sepahkan ke ape..nt die penat,die tdo..xpe sy kemas, sy buang baran sy 11 tahun lalu,sbb sy xnak anak trauma..sikit2 kne marah..sikit2 kne pukul...budak skrg,xsame sis mcm kite kecik2 dulu...harap sis sabar ye...

saya di kurniakan anak sulong pada usia 40. yes sgt mencabar. mula2 saya marah2 end up anak ikot apa kita buat. tengking2, memukul. lepas tu saya cari info berkenaan parenting. saya ikot dan letgo sahaja. biar lah apa anak nk buat tp masih dalam pantauan. kalau salah ttp betul kan. ade waktu nye anak kena marah tapi bukan selalu di marah. dan keadaan rumah saya biar kan je. selagi tak kotor, bersepah tu pejam mata je la. now at 43 saya ade baby ke dua dah 8 bulan. lagi la huru hara. saya amik konsep, mental saya, mental emosi anak2 saya lebih penting dari segala kesempurnaan. anak boleh di ajar kemas brg2 dia. tapi kalau dia buat sikit je, kita kena faham. mereka tak boleh fokus sama mcm org dewasa. slowly lama2 nanti u will be ok

sy mmg ada msalah mental , dan sy rsa sis bole call talian heal 15555 , kat sini pegawai kaunseling akan bersembang dgn kita , kdg2 sy call 2 kli sehari tp better kita luah drpd pendam . sy pon alami , tambah pulak sy mengandung skrg tp kdg2 kita x berniat , tp ajar anak kita peluk , bgun pagy ajak peluk , bila sedih ajak peluk , bila marah ajak peluk . lama2 kita akan rsa ok sikit . sy sakit mental , tapi sy nk sembuh , mmg kdg2 meletop smpai mak sy pon risau sy cederakan anak sy , tp sy bukan gila . sy syg anak sy . anak sy lah dunia sy , suami? suami sy xda , dia dah ada dunia dia . jd kita jgn jdkan suami dunia kita tp jdkan anak dunia kita . lama2 kita akan elak bnde tu . apa pon semoga dipermudahkan urusan sis ya

Sebenarnya emosi sis x stabil sbb tu cpt naik angin.. mcm2 bley trigger emosi kte nie kdg gaduh ngn suami pun bley jd.. sye pun kdg klu da penat sgt, kdg cpt je nak marah.. lps marah anak, nk kne pujuk plak.. so kte kne cbe la control.. contoh sis kne kenal pasti ape yg bley wat sis trigger marah tu.. mcm sye klu penat buat keje umah.. so sye akn buat ble rajin je.. msk pun 1 lauk je.. sapu smpah ble mlm or suami ade, so dye bley tgk anak, sye bley fokus mnyapu.. rumah sepah tu memg la anak kcik kn.. rumah sye kemas ble anak tdo je.. try la cri bnde yg bley boost up ur mood.. mcm sye dgr lagu.. kdg suri rumah nie sbb rutin yg sme, jd cpt bosan.. kte kne cri hobi/aktiviti..

same laa sye suri rumah . xde kawan nk bercerita . suami pulakk jrg nk bwk sye dngn ank kelua bersiar2 .kdng bile bercerita dngn suami . sebok ngadap fon ..rse nk campak je fon dye tu.. pastu kdng nk me time .ajak pusing2 . dye xnk.dpt pusing2 dpn rumah pun dh seronok .tp tu laa dok appartment ni sye jd takut nk turun sndri ..so kdng bile terlalu letih sye pun jd baran mcm sis . bab kje rumah . dulu sye memng hri2 kemas . skrg sye rse nk buat sye buat .. org dtg rumah nk komplain . kaw punye psl ... . kite surirumah ni kne kuat yee sis .. nk tknk xde spe nk tolong kite . yg penting jge mental dan emosi kite sndri .bru kite tk marah2 kt ank ..