Release tension

Assalamualaikum, saya ibu anak satu berumur awal 30an. Saya ada masalah baran dan sangat susah nak kawal sejak anak dah faham arahan. Bila suruh dia buat pekak, bila kita ugut dengar pula dia. Selalunya bab makan, bila duduk dengan orang lain elok je makan. Kat rumah sendiri dia selalu tak nak makan. Lepas tu bila suruh kemas mainan nanti dia jawab dia nak main lagi, bila orang nampak rumah tak kemas orang bising2 rumah bersepah. Kita ni kemas tak sampai seminit dia dah sepah balik. Kadang saya cuma nak ada orang yang boleh dengar saya share cerita tapi bila kita cerita kat suami, dia bz dengan hp. Tak dengar mana pun kita cerita, bila dia tanya balik terus rasa turn off nak cerita sebab macam kita cakap dengan dinding. Kadang bila saya naik angin, saya terpukul anak, cubit . Lepas tu memang rasa menyesal sangat, anak baru umur 3 tahun apa la yang dia tau. Susah jadi surirumah lepas tu tak ada kawan nak share cerita. Ada ibu ibu lain yang senasib dengan saya tau cara nak tenangkan fikiran ?? Saya memang cepat triggered bila anak tak dengar cakap kalau saya ulang lebih 3 kali, terus baran saya naik.

15 Balas

Conclusion sy di sini sis tak ada tempat meluah perasaan sbb housewife dan suami pun not a good listener. Banyak pendam. Bila tak ada tempat meluah tu yang jadi marah2. Tapi kesian betul kalau lepaskan kat anak. Mental anak pun terkesan sama. Dia akan jadi rebel. Tolong banyak bersabar n peluk anak tu. Mintak maaf kat dia sebelum dia berdendam. Selalu cakap I love you supaya mental dia ok semula. Org dewasa patut dah tahu mcm mana nak handle mental. Bekerja ke. Atau berkawan dgn jiran2. Cari org yg kita percaya n boleh bercerita. Kesian betul kat anak tu. Jangan ulang kesilapan mak bapak kita dulu kat anak kita.

Anak saya baru 6bulan pun saya ada tertampar paha dia. Anak saya lasak sangat2. Saya burnout stress. Saya pernah kurung anak saya dlm bilik sekejap sebab saya lapar sangat. Ada suami pun xguna. Semua kerja rumah bini kena buat. Dia tahu dia sorang jer penat kerja. Balik kerja main hp. Haritu gaduh saya nangis2 cakap saya penat kena buat semua ,makan xteratur dengan anak clingy nya. Barulah slowly dia buat kerja rumah sikit2

Suka baca komen ni. Ada yg saya setuju. 💕👍

Tips nya jadilah mak yg bahagia, bukan yg sempurna

ade anak kecik standard kalau umah bersepah