LUKA SELEPAS CZER

assalamualaikum & salam sejahtera. saya nak bertanya ada tak ibu² yang melahirkan anak pertama czer? lepastu bila ibu² mula mengandung anak kedua? berapa lama rahim czer dah boleh mengandung semula. selepas itu, bersalin anak kedua itu normal atau czer mana lagi okay? sy nk rancang mengandung anak ke2 . tapi risau keadaan rahim blum pulih dan risau kene czer lg..

16 Balas

anak first saya emergency czer. la ni dia baru umur 11 bulan saya baru mengandung lagi. dah guna perancang pun still nak melekat juga. now baby sulung dah 1 tahun 3 bulan, saya pun dah masuk 27w. lagi 2 minggu saya ada appointment dengan doktor di kk, time tu baru doktor bagi date untuk jumpa doktor pakar hospital untuk check luka czer. so far luka saya still takda sakit apa-apa. perut dah memboyot dah pun. harap-harap masa scan nanti, luka okay jelah. saya plan nak czer lagi next bersalin ni.

sya czer anak pertama, sekarang umur ank sya dh 3 tahun 10bulan, sya pergnant anak kedua , kandungan dah masuk 17minggu.. sya ada bertnya doktor,ank kdua ni czer juga ke atau boleh beranak normal. doktor cakap bergantung kandungan, boleh je beranak normal, tapi klau kandungan ada msalah trpksa czer juga. tp serius kekadang ada juga rasa ngilu dkat bahgian czer tu.

sy anak pertama normal anak ke dua emergency czer. termengandung awal. mse ank 2nd 1thn 1bln. doc ckp anak sebelom kalau da 2 thn boleh normal. atau pon sekurg2nye jarak ank 18 bulan ke atas untuk next bersalin. sy pon tgh dilema ni nak normal ke czer. sbb jarak ank 2nd dgn yg akn dtg nnti 20 bulan. skrg da 34weeks.

2y ago

tq atas perkongsian ,smoga dipermudah urusan sis

Kalau seeloknya kena jarakkan 2tahun keatas ... Tapi saya anak 1st czer masa umur 1tahun6bulan saya dapat tahu yang saya pregnant lagi . Masa booking buku , nurse ada lah bebel sikit tapi nak buat macam mana dah rezeki . Now tengah pregnant 5bulan . InsyaAllah adik dia bakal lahir waktu abangnya genap 2tahun1bulan .

4mo ago

sis bole bersalin normal ke?

sy ceaser anak 1st.. anak dah masuk 3thn sy pregnant no 2.. alhamdulillah dah 3 bulan bersalin no 2.. tp yg no 2 ni pon kene ceaser jugak.. utk bersalin yg no 2, doc bagi pilihan nak normal or czer.. sy pilih nak cuba normal dulu.. tp xde rezeki nak bersalin normal bukaan lambat sgt jadinya czer jugak...

sya anak no 3 czer .. jarak minimum kena 3 tahun .. sya pregnant ke 4 , sebulan lagi jarak nak 3 tahun .. jadi mmg sepanjang pregnant kena refer pakar laa sbb nak scan luka dlm kan .. and time anak no 4 tu doc ada suggest nak czer balik atau try normal .. sya nak try normal .. alhamdulillah dpt normal ☺

saya ank pertama czer jarak mmg ank pertama ni jauh 4 tahun Alhamdulillah takde rasa sakit apa2 luka tu czer skrg tgh preg ank kedua tggu masa je blh bersalin normal insyaallah..

Dr selalunya bg jarak 3 tahun..sb luka dalaman blum sembuh.Kwn sya mngdung ank kedua jarak 2 tahun lbih,dia bgtau perut dia sakit masa perut membesar.

Seboleh nya jarak smpi 3tahun sis,sy ank ketiga ceazer..lepas 5tahun sy plan pregnant balik☺️skrg 19week plan mahu norma juga harap2 boleh la

Sya czer anak pertama, skrg ank dh masuk umor 3 tahun lebih, sy preggy ank k 2 baru masuk 6minggu5hari🤭.tpi belum buka buku pink lagi.