Gdm On Insulin

Assalamualaikum nak tnya pngalaman ibu2 yg prnh gdm insulin boemh la ajr mcm mna cara cucuk insulin di bhgian perut.. Sy da jumpa kaunseling farmasi tapi sy x sbrpa fham dia ckp sbb yg bgi kaunseling tue bbngsa cina dia ckp melayu tpi x sbrpa nk pndai so sy kurng fham skit ....?Klu cucuk area perut bhgian mna je yg sesuai untuk ibu hamil..?? Sy cucuk insulin time mlm je sblum tido sbnyk 6 unit... Klu mlm jam brpa sesuai ya untuk cuck insulin.. Tq sudi jwab..

8 Balas

Cucuk keliling perut, klau hari ni point 1 esoknya jarak dua jari utk point kedua(boleh google image point cucuk dekat perut utk pregnant) Cucuk dkat perut lebih berkesan, cucuk tempat lain boleh cuma kesan dia tak sama. Mkn mlm paling lewat pukul 8. Jadi 7.30 bleh cucuk. Klau dinner awal cucuk awal,yg penting 30 minit sebelum mkan.

3y ago

sy baru je di sah kn gdm on insulin cmtu, skarang dalam wad nt balik dia sruh statr insulin..

Kalau cucuk malam masa sesuai jam 10 mlm satu jam selepas makan, di Bahagian perut lagi cepat berkesan dua jari dari pusat ikut lawan jam.... Ikut keselesanan kita lah Dan Kalau masih tidak faham cuba rujuk doktor di klinik... Lebih baik bertanya nurse atau doktor semasa temujanji UTK kebaikan jgk

Seeloknye 2 jam selepas mkn.. dlm pukul 10 mlm ok dah.. cucuk kat perut lebih cpt kesan dia.. tapi kalau perut dh besar.. awk boleh cucuk kat paha... picit sikit isi tu.. baru cucuk.. lepas cucuk.. kira 10 saat.. baru cabut jarum..

Sy pun cucuk sbelah malam sahaja. Sy cucuk dekat peha. Sb farmasi tu gtau, cucuk bia kita boleh nmpk no dose tu.. Lepas tu dah cucuk 6dose tu, kira smpai 10.kira slow2..

sy cucuk 4 kali sehari...sy cucuk kt perut.kn ukur 3 jari dr pusat bru boleh cucuk...jgn trlalu dekat ngan pusat tau...sblm nk tarik jarum kn buat kiraan 10 bru cabut jarum.

Cucuk kat paha pon xpa ...xdak masalah 😁 wajib cucuk tiap2 mlm seblom nk lena

Klau xnk cucuk kt perut..cucuk kt paha pn bole..xsakit pn cucuk..

Cucuk kt peha pun bleh.. Sy dulu cucuk kt peha je