GDM ON INSULIN

sy gdm on insulin. baru 13 week. ada efek kt baby tk kalau cucuk insulin tu? 4x sehari kne cucuk. 3x before mkn and mlm sekali.kadang lunch tk mkn,so sy tk cucuk, ade kesan apa² tk?and kalau terlupa cucuk insulin cmne plk ye. ade sesiapa yg ade pengalaman? tq

7 Balas

Sy gdm on insulin 4x sehari ngan ubat 2 biji pg 2 biji mlm...jgn lupa ubat n mkan ikut masa...lpas injek insulin 30 minit mesti mkn sesuatu....klu x cucuk lagi blh membahayakn bby dlm kandunggan... Jgn risau...doktor xkan suruh ambi ubt tampa sebab...masa dlm jandungan kita kena jaga....masa lahir nnti bby akan dpantau oleh doktor...

4y ago

Bacaan gula berapa bru kna cucuk insulin? Sy gdm on diet buat msa skg. Rabu ni buat bsp kli ketiga, klo xok kna on ubat.

Akan ada effect pada baby jika gula selalu tinggi dalam darah, insulin tu bantu utk normalkan gula dlm darah kita, sbb semasa mengandung ibu² mengalami kerintangan insulin berbeza.doc tak akan suka² bagi kita pakai insulin jika bukan keperluan.tu sbb bukan semua ibu gdm ni cucuk insulin.

Sy 17week..baru on insulin..tp sy cucuk mlm shj..sbb bacaan pagi sy lebih 5.3🤧..2x sangkut bsp pagi..bacaan selepas pkol 8pagi alhamdulillah ok..pk2 mmg xnk ambil insulin..tp pk kan baby..sy ikut advice doc😊inshaAllah..semoga dipermudahkan urusan kita ye😍

4y ago

Kalau dh kena cucuk insulin.. xyh minum air gula dh.. sy mmg ada kencing manis. Cucuk insulin 4 kali dan mkn ubat pg dan malam.. xyh minum air gula langsung.. tapi kalau awk mmg ada kencing manis masa mengandung je.. nnt lepas bersalin.. kena minum air gula.. nak taw awk masa mengandung je ada kencing manis.. atau awk mmg ada kencing manis

Kalau xmakan.. xyah cucuk. Takot nanti awk hypo.. cucuk bila awk nak mkn je.. tp seeloknye.. awk kne jaga waktu makan awk.. sbb kalau awk lapar.. gula jd tinggi.. kalau xnk mkn byk pun.. make sure awk makan sikit.. elakkan perut kosong

Dalam ni ada info lengkap ttg GDM masa hamil. Semoga bermanfaat: https://my.theasianparent.com/diabetes-semasa-hamil

Kena amik.. Klu amik insulin effect kt baby dokter sruh mik de sebab bleh baca sbb2 gdm jika kita mik sambil lewa kt buku pink..

Jgn nak terlupa2 la if syg anak tu, sebab gula lebihan akan pergi dkt anak