Hilang arah dalam hidup

Assalamualaikum mommies, saya berumur 22 tahun dan merupakan single mom. anak saya dah 2 bulan lebih ( anak tidak sah taraf ). sebelum saya bersalin keluarga saya minta saya berkahwin dengan bapa kepada anak saya hujung tahun ni. Saya berhenti belajar sejak pregnant dan bergantung sepenuhnya pada partner saya, tapi baru baru ni partner saya kantoi curang dengan ex dia masa saya tengah berpantang. Bila saya confront dia cakap dia akan tinggalkan perempuan tu tapi saya tahu dia tak cakap jujur dengan saya, dia tipu saya. Dia masih berhubungan dengan perempuan tu walaupun perempuan tu tahu dia ada anak. Kejadian menjejaskan mental saya, saya rasa nak sakitkan diri sendiri dan beberapa hari ni saya selalu rasa diikuti oleh bayangan hitam. Saya tak tahu nak cakap apa dengan keluarga saya sebab ayah saya berkeras suruh kahwin. Saya rasa tidak bersedia dan takut dikhianati lagi lepas kahwin. Saya rasa hidup saya hancur, saya korban harga diri dan masa depan saya hanya untuk disakiti. Tolong jangan menghakimi saya ya mommies, saya perlukan sokongan mental, takda siapa tahu keadaan sebenar saya. saya rasa terbeban, saya rasa sakit dan hilang arah. saya rasa gagal jadi seorang ibu, saya rasa GAGAL. #pleasehelp

21 Balas

Bagus tak payah khawin fikir dlu masa depan sendiri. Tu saja mau pesan , tidak semestinya kamu ada anak dengan dia perlu khawin dengan dia. Kalau dia sudah buat perangai mcm tu , bila sdh khawin lagi susah dia buat .. Atas pengalaman sendiri.. saya pun pernah ada anak tanpa berkhawin juga. Saya habis pantang keluarga pihak lelaki paksa khawin .. sampai mereka sendiri urus segala urusan perkhawinan .. khawin duduk saja saya tanpa ada cincin baju segalanya kenduri pn tak ada saya terima je : tapi apa saya d khianati , durang plan bagi saya bunting lepas tu durang rampas anak saya tak bagi saya jumpa . Tak bagi saya kenal.. Saya d seksa .. sampai hampir gila. Saya kena santau oleh bekas bapa mertua saya supaya jadi gila.. Anak saya d ajar bahawa mak dia dah mati .. Kesilapan saya 1 je saya setuju berkhawin dan saya biarkan diri saya d seksa .. perkhawinan tu bertahan 3bulan je saya abis kena pukul , Saya kena luar tabi , Saya seksa .. Last2 saya minta cerai dia tak ceraikan saya.. Dia gantung saya 7tahun dan saya sendiri urus urusan bercerai dan dah bercerai pn 8tahun yg lalu.. Anak saya , saya nampak dari jauh sahaja.. tapi tak pe la .. Saya sebagai mak saya sentiasa doa baik2 je. Tak payah pikir pasal lelaki bila kita sdh buat 1 kesilapan .. bagus fikir ke depan.. Masih ada lelaki boleh terima kita apa ada nya suatu hari nanti.. jangan terburu-buru nak khawin .. Bagitahu bapa Kamu pasal apa dia buat.. kamu masi muda.. Masi panjang perjalanan hidup.. Bagus cari kerja dan mulakan Life baru .. Move on tak payah kecewa2 dengan laki2 ..

8mo ago

Allahu Akbar, beratnya ujian puan🥺 Semoga segala kesabaran dan siksaan yg puan terima sebelum ni, Allah bayar dengan pahala , berikan kenikmatan hidup yang berganda dan dipermudahkan hidup 🤲🏻