Berat badan naik

Assalamualaikum mommies, nak tanya.. kalau tiap kali checkup berat badan naik lebih dari yang sepatutnya, akan ada effect apa apa ke waktu nak bersalin nanti? Dah try kawal makan tapi bila checkup mesti berat badan naik lebih.. huhu

8 Balas

Sy esok checkup,.. Risau juga nie sbb bila timbang, berat terlebih ... Minggu nie tetiba berat naik, minggu lepas elok je ikut berat yg disyorkan.. Dah control makan pun, tapi ntah kenapa.. Air manis pun x ambil sgt tapi tulah, still naik.. Ke sbb jarang membuang.. Rasa nak membuang tu ada tapi x keluar pun.. Esok baru tahu semua keputusan dari klinik camna, sbb 36w nie waktu yg penting katanya.. Penentu sama ada bersalin awal atau ikut due date.. Gipun esok sy kena ambil darah utk hb,.. Dan pemeriksaan menyeluruh.. If berat badan naik banyak dorg risau nanti baby besar dan bila dah bersalin ibu susah nak turunkan berat.. Itu jela yg sy kena bagitau.. MGTT sy alhamdulillah OK,.. Semoga dipermudahkan urusan kita semua.. Aamiin

Wsalam. Nurse mrh jgk..sbb first pgnancy sy naik 5-6kg masa 7m prgnan..tkanan sy ok cuma beat jantung tu jd laju mcm atlet…ada stu malam tu, sy sakit dada sempit sngt mcm nk meletop..ambik panadol..lps tu berat dh cntrol sbb tu tanda2 darah trsumbat kata nurse..😓😓 effect wktu brsalin ikut org la bg sy,sbb sy naik mndadak dlm 26kg wktu prgnan..jd lps brsalin saya alami bngkak mcm gemuk air dari pinggng ke kaki seawal lepas bersalin dlm tmpoh 2mnggu..

misi dkt kk akan pantau kalau berat naik mendadak..dy org akn bt BP..mcm sya berat naik mendadak 50.5kg.dh selesai BP 2 mingggu kk pantau.takut ada kencing manis.alhamdulillah smua ok bby sihat.28 w minum air gula kali ke 2😂misi ckp sbb badan naik mendadak..esok lusa nk p kk xtau naik berapa pulak..hehehe..asal bby sihat..

kena ikut carta berat tu. kalau naik byk & mendadak, doktor risau boleh kena risiko pre-eklamsia. selalunya bila berat naik byk tiap kali cek, doktor akan saran utk cek bp 2 hari sekali. setengah kk kena cek bp & urin sekali. so mmg penat & leceh kena ulang alik kk. jadinya nak taknak mmg kena try kawal juga berat

saya pn tgh alami tiap kali check up berat bdn naik lbh dr yg disarankn misi sruh check tekanan drh kt uma sminggu 3 kali alhamdulilah normal je kncing mnis kali ptma x sangkut kali ke 2 aritu blum dpt result lg minggu dpn check up bru tau skg 27w smoga smua nya yg baik2 in sya Allah

kalau terlebih berat doc suruh pantau bp or air gula kan? bila dah pantau tp result ok je should be takde ape 👍

Saya pulak berat tk naik2 😔 ada tips nk bgi naik berat tak ibu2 ? Tgh mengandung 16 weeks

1y ago

16w awal lg sis. sy trim 1 nak masuk 2 siap berat turun. hujung trim 2 baru naik sikit. ni dah 32w mmg naik sesaje walaupun makan mcm biasa je mcm trim awal. sbb baby membesar dah. so akan efek berat. so awal2 ni enjoy dulu hehe

kalau berat naik lebih nurse ada ckp pape tak sis