Berat badan naik

Assalamualaikum mommies, nak tanya.. kalau tiap kali checkup berat badan naik lebih dari yang sepatutnya, akan ada effect apa apa ke waktu nak bersalin nanti? Dah try kawal makan tapi bila checkup mesti berat badan naik lebih.. huhu

8 Balas

kena ikut carta berat tu. kalau naik byk & mendadak, doktor risau boleh kena risiko pre-eklamsia. selalunya bila berat naik byk tiap kali cek, doktor akan saran utk cek bp 2 hari sekali. setengah kk kena cek bp & urin sekali. so mmg penat & leceh kena ulang alik kk. jadinya nak taknak mmg kena try kawal juga berat