Scan 5 minggu

Assalamualaikum maaf tumpang tanya sesiapa yang pernah terjadi masa awal kehamilan, scan alhamdulillah kantung ada, tapi belum nampak janin. Tak nampak apa-apa lagi...doktor suruh cek lagi lepas dua minggu. Memang belum nampak atau ada apa-apa ya?

14 Balas

Normal 5wks mmg tak nmpak apa2 lagi. 😅 sya dulu mcm tu, kantung pun tak nmpak. Jadi tfikir2 dh masa tu prgnant ke tak 😂 tapi doc suruh dtg balik masa 7wks. baru nampak, janin n boleh dgar heartbeat skali. Skarang dah 2nd trimester dah 😁

2mo ago

Banyak ke spotting sis? Doc ada bagi ubat kuat rahim tak? masa ni sis makan folic acid jugak and jangan buat kerja berat dulu. Nanti try repeat scan masa 9-10wks. kdg2 ada yg bawah 8wks tak nmpak lagi , ikut bdan org. kakak sy dulu pun nampak kantung je scan balik 8wks baru ada tu pun dngar jantung je, janin tak nmpk sngat. Tapi kalau sis mmg dah kluar darah ketul2 tu mungkin kantung dah turun. Kalau belum nanti try repeat scan. Semoga sis kuat dan dipermudahkan urusan ya 🤲🏻

normal sis. sya pun first baby .risau kan .8wks alhamdulillah nmpak janin dan heartbeat .masa pergi PAC sbb bleeding msa 6 wks doc scan x nmpak apa dlm kantung .follow up lpas 2 minggu bru nmpak

2mo ago

teruk ke bleeding sis tu ? sbb sy keluar spotting sikit2

normal je , awak repeat scan lagi 2minggu centu maybe dh nampak janin takpun sekali heartbeat . kita haritu pun repeat scan around 8/10 week centu dh nampak heartbeat baby 🥹

Memang selalu 5 weeks tu tak nampak apa. Tu sebab selalu scan bila dah 8w ke atas. Sekali dengar heartbeat baby. 5 weeks tu besar dot je 😂

5 minggu besar biji bijan. Memang tak nampak janin lagi. So yeah it's normal. Awak boleh track week of pregnancy dalam TAP ni. Ada info sekali

sy pernah scan 5w taknampak apa just doc cakap rahim tebal mybe proses penempelan. 8w tu sy pergi lg then baru nampak baby dgn heartbeat.

sy masa scan 5w ,sy tahan air kencing.. bg pundi penuh pastu scan..bru nmpk kantung je.. masa 7w bru nmpk janin n heartbeat..

yup .. saya 5w mmg ada spotting coklat tapi taklamaa dlm sehari dua sahaja... next scan alhamdulillah dah ada heartbeat

sy scan wktu 8w baru nmpk kantung & janin..doc tak suggest scan awal sgt kecuali kalau ada bleeding or sakit perut

waalaikumussalam sis, memang janin tak akan nampak lagi. by 8w and above dah boleh nampak heartbeat semua