Masalah Berat Badan Kurang Naik

Assalamualaikum kwn².... saya bru balik dpd KK.... perkara yg paling saya takut ialah tentang berat badan..... dpd awal pgnen sya mabuk teruk.... berat badan turun 13 kg dlm masa 3 bulan kandungan.... baru² ni berat badan naik 0.3gm shj... tapi 2 minggu selepas tu turun 1 kg lebih.... padahal saya dh mula mkn bnyak..... tadi berat badan sya cuma naik 0.8gm jek.... misi mcm marah.... dia kata kenaikkan berat badan x cantik..... dia suruh sya mkn bnyak².... saya dh x tau mcmana nak naikkan berat badan.... ada tak kawan² tips utk naikkan berat badan.....

12 Balas

Skng dah brpa week? Sy ari tue pn sama turun..Nurse bg sy jmpa pakar nutrisi..Kena lebihkan susu..kalau boleh 3x sehari..Pagi, ptg & mlm..Makan nasi tgh ari & malam..Pastikan ad protein & sayur..Pagi mkn berat mcm mee,mihun..Klau xlalu nasi kena tukar ke mee,mihun..Klau x ambik 2 kping roti putih letak tuna + mayonis...Pg mnum susu + roti, pukul 10 mcm tue mkn mee, tgh ari nasi,ptgvmkn lagi, mlm mkn nasi, sblum tido mnum susu + roti ke..Itu yg sy buat..Berat trus naik 1.5kg..

Waalaikumussalam..sy pun tdi check berat turun 3kg within a month.. nurse suruh bykkan pengambilan protein & carbo.. so, marilah Kita ubah diet Kita as per advise by nurse..supaya xkene marah lagi..hehe

Sy dah 19w asyik turun naik berat. Naik kejap pastu turun balik. So most of the time berat sy sama dgn berat masa mula2 buka buku pink waktu 9w dulu. On off tp x effect berat baby sgt. So doctor ckp jgn risau.

saya naik 100gram je.. naseb la misi xbising2...utk next appointment , harap2 naik la berat walaupun sikit . hari2 timbang tp naik sikit2 je... kdg2 turun.. kdg2 naik...naik pun xsampai 1kg...

Saya pun sm sis. Berat naik sikit tak pa, turun je jgn. Sebab pernah tanya nurese, nurse ckp naik sikit takpe, tu yg elok. Kalau naik byk, tkt gdm pulak.

sy pun sama..risau jugak ni.nk mkn mmg x lalu sgt..nasi mmg xboleh ambik langsung.

Waalaikumussalam sis, kena amalkan minum susu sis.. Untk baby n utk ibu juga.

cuma ambik suppliment vitamin C.. menambahkan selera makan..

Betull sy pn riso pasal berat bdn..sbb timbang naek jew.

Sye yg trun 1/2kgpon nurse dh bsg...mcm2 die tanye😅