Msa dtg klinik misi ckp kndungan sya tak ckup bulan, sbb berat badan sya 37.5(15 minggu). Ada tips

Naikkan berat badan.#seriusnanya

14 Balas

Nnt akan slowly naik bila selera dh makin better. Saya waktu bukak buku 35kg, masuk 6 bulan dh 41kg. Saya tk fokus kn nk naik berat badan pun, tp kita bertambah selera mkn kn, dia akan naik sndiri, cuma kena make sure tk sangkut gdm je 😁

2y ago

sama lah masa sya baru buka buku berat sya 35 kg.

Cuba makan vitamin 4 serangkai, acid folic, zink, vit b+ dan vit c. Insya Allah berat badan naik. Mom ada alahan ke? Makan makanan yg sihat dekat app ni ada banyak pemakanan yg sesuai buat mom pilih dan ambil tahu apa yg boleh dan tidak

2y ago

sya tiada apa² alahan , btw terima kasih nasihat ini.

sis try makan berat lewat mlm..10mlm cmtu mkan nasi ke apa2..sbelum kwin 50kg. pastu skrg tiap mlm ada kelas n balik baru mkan dgn suami..ehh naik mdadak lak titew 58kg..nak turunkan berat plak susah.ahh ghisauu🤣😅

kandungan sis tk cukup bulan ? maksud sis berat baby tak tally dgn 15minggu tu ya sis ? mkn kuantiti sederhana tp kerap , mkn buah sis , vitamin klinik bg jgn tinggal . minum susu juga .

2y ago

ya, sis berat baby tak tally (15 minggu) .

maaf, xbrp faham soalan puan. hamil 15mgg? hamil 37mgg ke bwh mmg xcukup bulan lg ibu berat 37.5 underweight, ibu kecil takut lahir ank sgt kecil (underweight)

2y ago

yea betul, 15mgg bukan setakat xcukup bulan, jika lahir peringkat ini dikategorikan sbg gugur (nauzubillah)

macam kes saya haritu. 16week tapi berat baru 38kg. misi suruh makan lebih sikit 😅 tapi bagi saya as long kita ok, tumbesaran baby ok tu takde masalah

2y ago

hmm kan... hmm tpi risau juga..hm

saya dlu masa first prent 12 minggu berat badan saya 37kg .. sekrg dah 30 minggu berat badan sya naik 50kg .. sis jgn rsau nnti dia naik sndri

Minum susu ibu mengandung. Kalau tak de kencing manis, boleh cuba Anmum Materna Chocolate, sedap. Nak kurang manis, boleh cuba Similac Mum.

2y ago

Minum brapa kali sehari? Pagi dan petang pun kena minum

sya mcm sis jugak..skrng dh 32 berat naik 56 kg..😁..sampai misi kk pun beletaq kata berat mendadak naik..masa buka buku pink 43 kg..

Saya bukak buku hritu 39kg skrg dah 23w berat naik jd 46kg. Makan je apa nk makan tp berpada sbb 2nd trimester sllu bru selera mse awal2 mabuk

2y ago

okey trima kasih nasihat ini