Kandungan 12 Minggi

Ada tips tak mcm mna nak naikkan berat badan . Saya ada morning sickness . Selera mkn pn kurang . tadi check berat badan turun 2 kg . Bulan depan kalau kurang juga Nurse terpaksa rujuk dr ni . Harap ii bulan ni naik la berat bdan ni .

7 Balas

Saya ada pengalaman morning sickness yg teruk awal kehamilan,sis..berat turun 3kg,hb semua turun.tapi tu semua nurse cakap normal.tak perlu naikkan berat badan sbb morning sickness tu awal berlaku pada fasa awal kehamilan saja(tapi ada org yg morning sickness berterusan sampai baby lahir.depend dgn badan)macam saya masa kena morning sickness berat 53 turun ke 50kg.sekarang sy dh 37w berat 61kg(gdm on diet-dlm pemantau doktor).so sis jgn fikir banyak ya(nak naikkan berat dsbnya)sbb selera makan automatik datang bila dah masa trimester kedua nanti

Saya morning sickness sampai masuk 4 bulan .. lepas tuh ada berkurang lepas masuk 2nd trimester now boleh makan banyak sikit even loya tuh masi ada sikit . Try makan buah banyak sikit sikit dalam masa yang kerap yah . Stay strong mommy 🥰

1st trimester ni normal turun berat. Saya pun dulu gitu. Nanti masuk 2nd slowly akan dtg balik selera dan naik berat. Kerapkan makan buah dan minum susu bila takde selera utk elak perut kosong

Kalau 1st trimester normal sis turun berat badan sbb morning sickness tu. Saya turun berat sampai 6 kg sebab alahan teruk sangat. Nanti bila tak de alahan inshaallah naik berat tu. ☺️

Normal turun berat 1st trim. Saya pun turun berat dari 40kg ke 36kg.. 😂😂..Alahan teruk. Apa pun tak boleh telan kecuali nasi kosong dan jus oren.. Lepas tu alhamdulillah..

minum susu freshmilk tiap2 hari. tak kisah brand ape2 pun inshaAllah naik berat.

2y ago

baik sis ... terima kasih 🥰

Nanti masuk 2nd trim, naik tu.