Risaukan kandungan

Hi Assalamualaikum.. harini tetiba saya risaukan kandungan dalam perut yang dah 14minggu. Simptom loya dah kurang, perut pun masih kecil. Tetiba saya jadi fikir buruk sama ada okay ke baby dalam perut ni. Nak tunggu scan next appointment lama lagi September. Ni first baby, jadi saya takde pengalaman. Saya takde bleeding pun. Sakit perut pun takde. Taktahu kenapa tiba2 perasaan ni datang. Adakah ni instinct atau hanya perasaan negatif je ? 🙁

13 Balas

sama macam saya . waktu 14 minggu alahan dah kurang.. perut pun leper sebab saya badan kurus.. risau la jugak.. tapi takde apa pun.. selagi takde pendarahan.. saya waktu 16 minggu dah boleh rasa baby gerak.. so lega la sikit tau yang dia okey.. inshaAllah takde apa tu.. banyak2 doa.. tapi kalau ada darah terus ke hospital.. selagi takde sakit atau darah baby okey je kat dalam tu.. perasaan kite je sebab dah biasa ada alahan tiba2 takde.. semoga dipeemudahkan segala urusan

sama lah kita 13week jugak..kndungan kedua ank first..otak ni pikir mcm2 tapi nk xnk kena tepis utk pikir yg baik2 je..kalau kita masih loya sikit2,msh lapaq je,perut pun xsakit in sya allah xdk pe sis..yg pnting ibu2 ngndung ni kena byk psitif,perut kecik.ke xnpk ag ke,xpe jnji bby sihat...

tu normal puan..kita akn rs overthinking ms.preggy ni..ttg keadaan anak dlm.kandungan..in.shaa Allah bby ok n xde pape tu..jgn fikir byk2 ea..jgn stress2.. xbaik tuk mommy n bby...mg dpmudahkan segalanya..aamiin..jg dri bebaik ea 😉✌ #TAPSupermoms

Sama la. Sy baru nak masuk 13week. Loya² masih ada tp beransur kurg. Kadang² fikir sama mcm awak. Tp hanya mampu berdoa je. Sy punya next appointment pun lambat lg, bulan depan. Harap baby kita baik² je. InshaAllah ❤️

takpa sis,think positive sja dulu..sbb anak first mmnk sllu perut lmbat bsar hehe..saya ni 25 weeks bru ada baby bump siss..dulu awal2 pn cm sis jga smpai ingat bnda bukan2..last2 scan ehh aktif pla dia d dlamm hahaha

Sy dri awal preg mmg xda loya2 bagai ..lpas tu 19w xda rsa pgerakan lagi sdgkn ank 1 n 2 Tu awal2 da rsa dlm 16w..perut pn xnpk sy risau n p scan dkt swasta.. alhamdulillah BBY ok jaa gerak pn ok.

Biasa la tu overthinking. New mommies tend to overthink a lot. Risau. Selagi takde bad symptoms, don’t worry! Yg penting jaga kesihatan diri.

Saya dulu pn bila masuk 14weeks dah kurang loya n muntah2. Perut pn makin kecil, tp alhamdulillah, baby sihat je.

think positive sis..sy 24 weeks bru nampak perut.ramai yg x perasan sy preggy pn.tp lahir 3.2kg jga.

Sis, kalau risau sgt pergi je mana-mana klinik swasta yg ada buat scan utk tgk keadaan baby.