Risau kandungan

Ada tak sesiapa rasa mcm saya? Dtg perasaan risaukan kandungan okey ke tidak. Saya dah 13 minggu lebih. Takde keluar pendarahan apa2 sakit apa2 pun. Cuma risau baby okey tak dlm perut ni. Trauma dgn keguguran dulu 😞 selagi takde pendarahan dan sakit apa2, baby okey je kan mommies?

16 Balas

akhirnya ada jgk yg ada perasaan yg sama ngn sy..sy pernah nk tnye tp xtertanya..tp sis dah tanyakan..hehe..risau kan kdg2…sbb sy dlu pernah czer ektopik..so kdg2 rse denyut2 kt area rahim tu..risau je kdg2..tertanya punca sbb czer or rse tu normal..buat masa ni alhamdulillah xd bleeding or ape..simptom morning sickness pon dah berkurang..plan nk buat scan every 2 weeks sbb nk tau baby okay ke tak..dlm masa sama +ve je la..walaupon overthinking mcm2..

kann haha camtu la sy rasa 13-15mggu aritu. sbb tme tu alahan dh okay. selera makan je kurang. xda bleeding, xda sakit, alhamdulillah. tp hati tertanya2. baby okay ke? mcm nak scan tiap minggu je huhu. sampai la sy dh 16mggu lebeh, rasa baby gerak2 dlm perut, syukor sgttt. skrg dh 17wks, lagi kerap rasa baby gerak. so, awak think +ve je k. insyaAllah baby awak okay je🥰

2y ago

soon insyaAllah. ni pun x jugak stiap rasa gerak. sbb rasa nya soft sangat. kena bertenang baru perasan hehe

Sama la sis, saya pun sama, pernh gugur 2 kali, sbb kntung kosong, kali ni Allah bagi nmpak baby and heartbeat, first scan masa week 10, risau tak yah cakap, mcm nk pergi scan sllu je. Harap baby kita okey, sbb sya pun tiada pendarahan stkat ni, even spotting coklat pun tak ada, Alhamdullilah, harap baby ni kuat sampai bersalin dengan selamat

2y ago

Haah ye betul sis. Saya pulak jenis keputihan teruk jgk. Bila keluar keputihan keluar mesti gelabah nk tgk takut darah yg keluar

kita sma sis..2 kli kguguran.. skrg dh 15wk... nk scan pon sya trauma takot dktor ckp kntung ksong.. tp nk djdikn crita kmrin sya trjtuh pi hsptl dktr scan nmpk bby aktve sgt2 tendang dn fsrt time sya tgok scan tu btol2..alhamdulillah..masih trauma sbmrnya... apa pon moga kita slmt hgga mlhirkn ...aminn

Sama dgn sayaaa. Asyik terpk je cane la anak dlm perut ni ok ke tak. Sbb sy pun trauma dlu kandungan tk menjadi. So skrg asyik overthinking je kot2 tiber takde heartbeat ke apa. Tp tkpe la sy positive je, selagi tkde bleeding sy rasa ok je kot 😅

2y ago

sy pon ada rsa mcm tu.. kadang pgg perot rsa ok dak bby dlm tu..smoga anak2 kita ok ja dlm tu..

Sama.. sy gugur 4 kali.. kandungan ke 5 ni dah 16 minggu, tp hari2 rasa risau.. trauma sgt.. sy scan setiap 2 minggu.. kdg2 rasa mcm ada gerak2, kdg2 x rasa gerak langsung, jadi lagi risau.. tak tahu nak buat apa bila perasaan ni dtg.. 😔

Hahahha ramai rupanya yg ada perasan mcm tu..masa alahan risau sebab alahan.. Dh hilang alaham risau plak kan.. Dok diam elok rasa mcm tak prgnnt 😂 nasib la baby bum dh nmpk sikit.. Tenang sikit hati ni.. Nk scan lambat lgi appointment

samala..sy esk msuk 14 week..trauma 2x ggur jgk...dhla ank 1st peel lain mcm..nak berdkung ja...jd rsau kite dibuatnya...smlm pulak tbe2 sakit perut ke pinggang sblh kanan...lgila brtmbh rsau...ada ke pernah rsa sakit senak2 belah kanan?

InsyaALLAH...selagi xde pendarahan,perut xsakit,baby baik2 je kat dlm tu...sy pun sama mcm awk...2x gugur sebelum ni,skrg ni pun kdg2 dtg perasaan takut tu...doa yg baik2 semoga baby n mommy sihat2 selalu 🥰🤲🏻

sama sis. sebab trauma dengan keguguran yang lepas. lagi satu sebab belum ada rasa pergerakan baby. walaupun mabuk and morning sickness ada. tetap risau. rasa nak scan hari2 je tengok baby.