Berus gigi

Assalamualaikum, hai.. Ada x ibu2 kat sini ada mslh nak gosok gigi anak?. Baby sy 1y 2m. Gigi dah tmbuh 6 btg, 2 kat bwh 4 kat ats. Bila nak gosok perit telinga sy, dia dok menjerit2 xnak digosok. Bila dah keluarkan berus gigi elok xmenangis ?. Buat masa ni, bila lepas mandi, sy bedung dgn tuala dan peluk rapat, gosok gigi dia perlahan2. Tapi, still dia menjerit tu mcm kena dera. Ada tak tips ibu2 sekalian? **Sy guna berus gigi baby kecik, guna silicon tu pun dia xnak. ?

10 Balas

Waalaikumussalam wbt. Anak saya pon sama masa awal2... Padahal sejak baby dah beli beruals gigi silicon bagi dia gigit2... Lepas tu saya ajk dia gosok gigi sama2... Duduk depan dia gosok depan dia... Bagi dia pegang berus gigi dia... Lama2 dia tengok dia akan ikut... Setiap kali nak gosok gigi saya ajak anak, jom gigi sama2... Lepas tu kerap beli berus gigi baru... Saya 3bulan sekali baru, anak tak la bosan sangat... Haritu beli yang brand Watson ada lampu2... Lagi anak suka, sampai kembang dia guna taknak tukar baru... Lepas tu selalu tunjuk video budak2 sakit gigi, gigi rosak... Buruk... Anak saya pon dah 2x tampal gigi diklinik, alhamdulillah dia okey... Siap tanya bila nak pergi jumpa dentist lagi... Sekarang ni dia asyik nak gosok gigi jaa... Jenuh tunggu dekat pintu toilet.... Kadang malam dia tertidur awal, tak gosok gigi, esok pagi bangun mesti dia kata, semalam dia lupa nak gosok gigi... Kadang saya gosok gigi tak ajak dia pon dia marah... Tu ja tips saya... Harap membantu😊

Haha! Kita mak serupa 🙋 Ajar anak berus gusi/lidah dengan silicon brush start usia 2 bulan lebih camtu, hamboiii bukan main suka dia pandai buka mulut nak silicon brush tu masuk mulut dia. Tiba-tiba bila usia dah masuk 13 bulan ni (6 batang gigi) aikkk menjerit meraung tutup mulut keraskan badan tak nak maknya gosokkan gigi dah! 😓 Betullah kata orang yang berpengalaman lebih dari kita ni, anak ni macam-macam fiil-nya nak membesar.

Try suruh dia berus sendiri dlu..mula2 mmg dia akan gigit2 brush tu..then cakap dkt dia biar mummy gosok kan..or pegang tgn dia gosok skali dgn dia..anak sy pun ikut mood dia jgk tp last2 dia redha bile sy nak brush..sy ckp kalau tak brush nnt ulat duduk dkt gigi abg..habis nnt gigi abg tak boleh nak makan apa2. 😅 Ugut sikit spye die takut or geli.

Wkumsalam ad je sis..baru2 mmg cm tu kene sabar sis..sy ckp dgn ank sy..kene gosok gigi tau..sy bg dier dduk atas bangku..lps tu gosok gigi dier slow2..tp kene buka mulut dier..ank2 sy xde plk jerit2..stakat nie ok lg.. dh 1 tahun 5 bln..sblm2 nie sy guna kain lampin basahkan dier..kesat gigi dier..

Ank sye 1y 3m.. Mula2 sush jgk nk gosok tpi stiap kli mndi sye gosok je gigi dy. Dy menjerit la melalak smpai jiran dgr😂 sye buat x peduli je. Then sye bli extra berus gigi silicone tu utk dy pgg. Kdg sye berus gigi dpan dy.. Jdi lme2 dy ikut n xmenjerit lgi. Redho trus😂😂😂😂

Saya. 😂Memanh struggle tapi demi kebaikan anak tahan je telinga. Especially bila ipar duai or mak mertua dok tegur2. Kesian la apa la. Bagi saya lagi kesian kalau esok2 gigi dia rosak dam hitam rongak

Wasalam. Gosok gigi dengan dia so dia nk follow. Anak sy sampai kembang berus dia sbb taknak stop.. 😭😭 1y5m.

4y ago

mmg awl2 ni ank main2 . lame2 lg bru ok sis . kne bnyk2 saba nk ajar ank sesuatu . uhuhu smoge brjaya ye sis .

Biasa kalau dah gusi keras..saya dah gosok ..guna silicon tu..masuk kat jari..ok je..

Mmg mcm gitu memula ni. Nnt lama lama dia makin ok

Mmg gitu awalnya. Sabarr