ubat gigi baby

salam ibu2 , nk tnya ank umur berapa baru boleh guna ubat gigi budak tu ya ? ank sy umur 1y3m sebelum ni sy gosok gigi dia guna berus gigi silicon tanpa ubat gigi . berus basahkan dgn air je .. perlu ke sy pakaikan ubat gigi dh ? gigi ank pun bru 6 btg je .. smlm sy bru je cuba bg ubt gigi tp ank sy tk suka dia buat muka tk sdp masa gosok tu

6 Balas

Ank sy guna ubat gigi momohouse. Dia boleh telan sbb xde fluoride dgn sacaride (betul tah ejaan nya)..Skrg tgh ajar dia gosok n kumuh buang. Sy slalu nya akn gsok gigi skali dgn ank..Dia tgk kita buat nnti dia akan ikot jgak. ☺️

perlu awak. smear sikit je toothgel. cari ubat gigi dan berus yang bersesuaian. budak memang ada yang meronta la lari la masa nak gosok gigi, kena biasakan. cari cara untuk distract. menangis takpe, boleh pujuk. 😊

Ya perlu. Pakai toothgel. Bila anak dah reti meludah, baru pakai toothpaste. Ni pesanan dentist anak saya. Nanti dental checkup anak awak, cuba awak minta advice dentist. Dentist akan beri tunjuk ajar apa yang perlu.

2mo ago

Apa2 brand. Anak saya pakai pigeon

anak sye ble da 10 bln da gne ubt gigi.. gne brand pigeon.. sikit je.. secoet gitu je.. utk berus gigi & ubt gigi bley cri yg ikut usia anak..

blh guna tp secalit je, nnt 2y blh guna full ubt gigi

kena ajar ank meludah dulu. dh ok baru pkai ubat gigi.

2mo ago

sy tiap2 kali mndikan ank, sy buat. kdg buat reaksi muntah..