Hi geng due june 2023

Assalamualaikum. Geng due june 2023 ada yg dah bersalin ke. Sy due 8 june. Sekarang dah 35weeks+. Kalau ada yg dah bersalin. Share la pengalaman sbb sy first time mom

40 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

waalaikumussalam, due saya 07/06 tapi bersalin baru ii ni je 15/05(36w6d). bersalin sebab air ketuban leaking.. ptg 14/05 saya pergi mandi sungai, nak ke sungai tu dia mcm mendaki sikit, malam pulak saya lepak kat dataran, saje duduk amik angin malam.. then malam tu jam 02:30pagi, saya rasa ada benda mengalir, lpastu makin lama makin banyak, bila bergerak mmg kluar, time berdiri nak siap utk ke hosp, air ketuban kluar mcm air paip 🤭 penuh 2pad. sampai kat hosp, bukaan dah 3cm.. so kena admit wad.. doc bg masa sepanjang hari 14/05 utk bersalin tapi baby trlalu comfy duduk dlm perut taknak kluar walau air ketuban dah pecah. 15/05 doc amik keputusan utk pecahkan terus air ketuban n beranak pd hari tu . saya beranak normal & doc bagi epidural. 2:30 petang 15/05 saya rasa nak teran, bila doc check bukaan, dah 8cm, so do stop epidural and teran mcm biasa. alhamdulillah baby selamat ummi pun selamat, berat baby 2.88kg . 17/05 saya boleh discharge, petang tu dpat tahu baby kuning 😭 maka bermulalah episode baby masuk NHDU ☺️

Baca lagi

wsalam.. hi awk 😁.. sy sbnr due 2hb 6.. tp sy kene beranak awal 2hb 4 plk.. haritu sbnrnya sy ad temujanji ong, pastu pakar sana scan dia kata jantung baby dh tkcomey dh.. tali pusat pon macam sorang terima darah tp ada rintangan, sorang lagi reject darahnya mai kat sy.. sy pon tkberapa faham sgt doc tu ckp 😅.. jd dia tahan sy wad haritu jgk, dlm kul 11 lebih duk dewan bersalin.. pastu kul 2 lebih masuk dewan bedah.. alhamdulillah allah permudahkan urusan sy, keluar la 2org hero plk.. berat 1kg ngan 1.2kg.. jarak dia orang 2min sorang keluar nya..

Baca lagi
12mo ago

ya, terima kasih 😊

Saya due 1/6 dah selamat bersalin 6/5 pukul 2.13pm..36w2d,saya GBS+ tapi alhamdulillah anak tak terkena jangkitan,cuma sekarang anak saya kena tahan NICU sebab perut ada masalah,bila menyusu perut membesar cepat (nie masa dorg bagi susu formula)..jadi doc nak pantau ada masalah apa,tunggu keputusan xray..doakan baby saya ye ibu2,semoga sihat seperti baby lain..saya dah tak larat nak menangis kenangkan anak😢😭duduk rumah pantang,baby kat hospital..tak kuat sangat nak hadap😭

Baca lagi
12mo ago

Aamiin YRA🤲🏻terima kasih sis atas doanya

Saya first time mom, pun sepatutnya due 16/6 ni, tapi kena czer hujung bulan ni sebab uri bawah. Mungkin rezekinya begini. Mohon doakan saya dan baby ye semua. Saya doakan semua yang bakal bersalin, dapat melahirkan dengan selamat mudah dan dikurangkan kesakitannya aamiin 🥰 All the best mommies 🫰🏻

Baca lagi
1y ago

semoga dipermudahkan segala urusan puan dan baby

Saya due 3/6.. sekarang dah 36w4d.. doakan semoga sya dipermudahkan segala urusan bersalin normal. Sebab ank pertama dulu sya emergency czer, yg kdua ni dr kata ada peluang nak beranak normal, tapi klau ada risiko lain terpksa czer kali kdua.. momyy redha jer asal bby selamat n sihat😁

1y ago

tq mommy😁😁

Saya due 7/6, perut mengeras sometimes and first time mom jugak so tak tahu nk expect apa. Ada rasa takut and risau sbb bnyk first time mommy bgtau sakit bersalin tu mmg ngeri. Diorg suruh exercise bnyk, nnt nk google workout third trimester.

1y ago

yaa betul..sy pun first time mom

saya due 5/6 ..skrng dh 36minggu 4 hri ..barang gi hospital dh stanby ..tkot sakit mengejut .Sebb Ank saya dua2 ada sejarah beranak awaii .sulong 36 minggu 3 hri .yg ke dua 37 minggu 5 Hri .yg ketiga tunggu tanda ja hehe🤭🤭

sy due 22/6 first baby. baru ni check up 34w Dr ckp baby dh masuk laluan 😅 skrg kerap rasa senak bwh perut belah kiri & kerap bangun tgh malam buang air kecil. semoga dipermudahkan urusan bersalin buat ibu ibu semua

Hi, sy due on 24/6 tapi nanti kena serah diri on 38weeks . Berdebar je, ape yg sy perasan 2 3 hari ni, perut ade rase sakit mcm nk senggugut tapi sakit dia mild & kjp je. Takuttt😄😄😄

sy due 1/6..bru kuar ward smlm..prut mngeras tp xde tanda..spjg kt ward dr dh cucuk ubt matangkn paru2 bby..skrg 36weeks+2 day..jln dh bka 2 cm..dr ckp tgu je sakit dh boleh brsalin..

1y ago

sy pun 2/6 jugak . buat masa ni tkde apa2 tnda kua lg . perut mengeras pun tkde lg . harap semua mummy² dipermudahkan urusan bersalin nti . amin