saya sgt2 mental breakdown + penat

assalammualaikum, saya x tahu nak elaborate mcm mana lg. saya nak luahkan dan nak minx pendaapt juga sokongan. dulu saya czer. anak sy dah 4 bulan lebih. saya sangat2 letih anak nak berdukung. saya ni bekerja dr rumah. menyusu badan direct sahaja sbb stok frozen susu pon x byk. ada beberapa sebab knp stok susu skit. saya x thu nak ckp mcm mana. saya sgt2 penat, hari2 nangis sorg2 nak handle anak nak dukung, mnyusu direct, tambah nak pkir tambah income dr rumah. hari2 sy duk rumah shj. sy rasa terperap. saya baking dr rumah. saya sgt2 penat. sampai satu masa nak masak lauk pon saya x larat. sy makan benda boleh goreng2 nugget, kopok shj utk cpt isi perut. nak beli foodpanda n grab saya nak berjimat. bolehke saya nak perkenalkan susu formula utk anak saya? campur sekali susu badan. dua2 saya bagi. boleh ke? adakah saya ni dikira selfish dan loser? tolong bg kata2 smgt utk saya.

22 Balas

1. Anak 4 bulan, dia dah mula dengar dan nampak persekitaran lebih jelas drpd sebelum ni. Sebab dia baru hidup di dunia ni baru je 4 bulan, itu sbb dia rasa selamat bila bersama ibu. Itu sbb dia nak berdukung. Boleh belajar leap di FB BABY LANGUAGE. 2. Pendapat saya, seorang manusia yg WFH kurang happy jika dia terperap di rumah je. Ambil masa 10 minit ke 30 minit morning walk di sekitar kawasan rumah untuk bermesra dgn alam dan manusia (jiran). 3. Penat tu normal bagi seorang ibu yg ada anak kecil samada bekerja atau tidak. Itu sebab kita perlu ada perkara yg merehatkan minda. Salah satu yg simple ialah morning walk sy nyatakan td. Boleh search kelebihan morning walk ni. 4. Bab makan memang tunggang langgang bg saya yg juga dah berhenti kerja ni dan Fully direct fully breastfeeding sampai saya tak boleh nak jaga pemakanan untuk reverse baca gula dlm darah yg trend bacaan menaik ni. Boleh tengok pengalaman ibu2 lain yg boleh atur pemakanannya. Setakat ni saya failed jaga waktu makan tengahari. Sarapan dan dinner dan kudapan ok lg. 5. Nak perkenalkan susu formula boleh je. Cuma bersedialah dgn percubaan penerimaan puting botol, susu yg sesuai dll. Ambil masa dan jngn putus asa. 6. Puan bukan selfish/ loser. Puan sedang adapt kehidupan baru sbg seorang ibu. Memang ambil masa. Saya sendiri 5 bulan lebih slps bersalin , baru boleh adapt kehidupan baru dan badan rasa ok nak buat kerja itu ini slps czer. Beberapa bulan je lg anak akan membesar dgn baik dan berdikari, jadi kurang nak berdukung dah. Doakan anak membesar dgn baik, sihat wal afiyah. Begitu juga puan doakan untuk diri dipermudahkan menghadapi kehidupan baru ni. Sama-sama belajar tumbesaran anak, memang seronok walaupun penat. All the best dan moga dipermudahkan segala urusan. ❤️

1. Anak 4 bulan, dia dah mula dengar dan nampak persekitaran lebih jelas drpd sebelum ni. Sebab dia baru hidup di dunia ni baru je 4 bulan, itu sbb dia rasa selamat bila bersama ibu. Itu sbb dia nak berdukung. Boleh belajar leap di FB BABY LANGUAGE. 2. Pendapat saya, seorang manusia yg WFH kurang happy jika dia terperap di rumah je. Ambil masa 10 minit ke 30 minit morning walk di sekitar kawasan rumah untuk bermesra dgn alam dan manusia (jiran). 3. Penat tu normal bagi seorang ibu yg ada anak kecil samada bekerja arau tidak. Itu sebab kita perlu ada perkara yg merehatkan minda. Salah satu yg simple ialah morning walk sy nyatakan td. Boleh search kelebihan morning walk ni. 4. Bab makan memang tunggang langgang bg saya yg juga dah berhenti kerja ni sampai saya tak boleh nak jaga pemakanan untuk reverse baca gula dlm darah yg trend bacaan menaik ni. Boleh tengok pengalaman ibu2 lain yg boleh atur pemakanannya. Setakat ni saya failed jaga waktu makan tengahari. Sarapan dan dinner dan kudapan ok lg. 5. Nak perkenalkan susu formula boleh je. Cuma bersedialah dgn percubaan penerimaan puting botol, susu yg sesuai dll. Ambil masa dan jngn putus asa. 6. Puan bukan selfish/ loser. Puan sedang adapt kehidupan baru sbg seorang ibu. Memang ambil masa. Saya sendiri 5 bulan lebih slps bersalin , baru boleh adapt kehidupan baru dan badan rasa ok nak buat kerja itu ini slps czer. Beberapa bulan je lg anak akan membesar dgn baik dan berdikari, jadi kurang nak berdukung dah. Doakan anak membesar dgn baik, sihat wal afiyah. Begitu juga puan doakan untuk diri dipermudahkan menghadapi kehidupan baru ni. Sama-sama belajar tumbesaran anak, memang seronok walaupun penat. All the best dan moga dipermudahkan segala urusan. ❤️

wow. u memang supermom!! jaga anak ni memang penat. especially anak kecik. tapi u boleh buat, siap dengan cari income, uruskan rumah bagai. u ni ibu yg hebat sebenarnya. memang hebat!! cuma i rasa .. u need a rest. a very good rest. u dah terlampau penat. sebab i faham. kalau kerja dari rumah ni mmg takkan pernah habis. berpanjangannnnn aje. pendapat i, apa kata u aturkan balik jadual2 kerja u seharian. brp jam keje, brp jam utk tugasan rumah (masak/ kemas/ basuh baju bagai) dan brp jam utk u bersama dengan baby + brp jam u punya "me time". kalau u ada husband, boleh minta tlg dia tgkkan ur baby kejap. sementara u "me time". kalau u single mom, i rekomen ur "me time" tu.. keluar p shopping mall, cuci2 mata kejap. then stop p makan kat kedai. tak beli apa pun xpe. asalkan u boleh lari sekejap dari rutin harian u. yg penting u jangan terlalu banyak fikir, terlalu stress. nanti emosi u tak stabil. marah2.. dan akan effect pada tumbesaran baby u. baby belajar apa yg dia lihat dan camane layanan u pada dia. kalau u cakap kasar, jerit2 nanti dia akan lali mcm tu dan tak mustahil dia pun akan cakap stail mcm tu. so, u kena kontrol emosi ya.

1y ago

terbaik 👏🏼👏🏼

Sy pun fulltime housewife..sebelum kahwin sy mmg seorg yg workaholic.sebulan lebih lps kahwin, rezeki pregnant anak sulung.sy ambil keputusan utk berhenti kerja & suami menyokong..dr dah biasa bekerja then lifestyle bertukar mmg boleh jadi mental stress kalau kita duduk je rumah jaga anak.dr mula kahwin sy dah heart to heart dgn suami & Alhamdulillah suami memahami situasi sy yg ada masanya mmg memerlukan bantuan & masa utk diri sendiri.1st pregnancy sy czer & susu pun tak byk.sy tambah dgn susu formula.tak salah pun coz badan semua org tak sama.bkn tak usaha tp bg sy takda rezeki utk fully breastfeed anak.yg penting jgn stress² dgn diri & juga kata² org..bg sy awak seorg ibu yg hebat coz mampu utk bekerja lg & breastfeed anak walaupun dlm keadaan penat & stress..you are not a loser, ingat tu.nasihat sy, ambil juga masa utk diri sendiri, me time, heart to heart dgn suami.jgn tanggung seorg diri je okey.moga segala urusan awak dipermudahkan ❤️..

ok je klau nak bgi susu formula.. sya brsalin normal,,ank baru 2bulan,,cmpur fm suda tpi jarang lh,,paling bnyk 2x sehari,,paling kurng 3x smnggu.. sya bagi bila sya tak larat suda + penat bila ank cpat lapar & blik2 mnyusu 😅 sis ble dkatakan hebat sbb mampu krja dri rumah,,sya ni jaga ank saja pun kadang mampu makan nuggets saja sbb tak larat mau mmsak 😅 tpi tu punca susu drop .. sya jaga 2orng ank,, ank first 7tahun,,tak susa jaga tpi time2 dia minta dlayan or mmbawa main disitu lh sya penat+ stress 😂 skrng lh musim skola,,tak ckup tdur sbb blik2 susu kn baby ,,bangun awal lgi sbb siap kn ank p skola 😌😌 jgan fkir yg negative sis.. bukn nya sis tida bagi ank susu..

1y ago

Kesian kan tingu anak yg minta dilayan tapi kita penat..last2 dia bawa diri dan main sendiri. Sya pun lalui benda ni skg. Anak sulung 3thn dan adiknya baru 2bln. Berusaha bagi masa supaya saya dapat entertain yg sulung. Semoga kita trus kuat utk jaga anak2

sy awal2 dulu bg susu badan tp ep mom, pastu campur susu badan n formula, skrg full susu formula sbb dh mkn ubt kering susu, sy ad masalah mastitits yg berpanjangan xda kesudahan, kena dua2 breast jd doktor bg ubt kering susus, cuma susu ad je lagi tp pengeluaran kurg mcm tu, masa sebelum sy pon mental teruk sbb kn mastitis n dicmpur pula lena sihir pemisah, bg sy ibu2 yg bg formula x loser pon , asalkan mental ibu sihat sgt baik untuk fokus jaga baby, skrg sy dh happy dh semua kerja dh dpt buat balik, anak pon dpt perhatian. semoga sis terus kuat! cari susu formula yg sesuai untuk baby, anak sy minum lactogen smpai skrg dh 5 bulan lebih..sy pon czer sis faham sgt.

boleh. tak berdosa dan bukan satu kesalahan. mental dan fizikal ibu paling penting dalam memastikan anak sentiasa sihat ceria. anak saya sejak dah start solids ni, makin kurang dia nak mengempeng except time dia betul² tak selesa. saya bagi fm 4x sehari kat anak saya, satu sesi 4oz. alhamdulillah, malam pun dah boleh tidur sendiri tanpa perlu mengempeng. stay strong mommy/mama/ibu/umi. we can do this 💪🏼. p/s: saya pun fulltime housewife and suami balik kerja selalunya maghrib. sabtu pun suami kerja. i can feel you rasa stuck and penat urus anak sorang². suami balik kerja anak dah settle mandi, makan semua just tinggal nak main kejap and then tidur.

Waalaikumussalam wbt.. puan kuat.. puan dah buat yg terbaik.. kalau puan stres pasal susu anak bg je formula milk. x berdosa pun.. penat bg susu badan gantikan dengan susu yg anak boleh mnum..hidup ni sentiasa ada pilihan. kalau puan stres, mmg susu badan xkan keluar dengan meriah. badan puan, mental puan mmg akan drain kalau xda sokongan & pertolongan.. journey nak besarkan anak ni xmudah.. sy pun selalu rasa down tp sy fikir setiap mslh ada jalan penyelesaian.. anak ni kita yg mintak, dia xmintak dilahirkan.. selagi puan mmpu lakukan yg terbaik utk dia maka teruskan apa yg puan mmpu lakukan ya.. semoga puan terus tabah 💪

Hmm sama sis, saya pon czer, anak saya since lahir sampai sekarang 2 tahun lebih still nak berkepit, berdukung memanjang 🥲 dia pon direct susu badan, direct feeding ni memang letih dengan sakit pinggang nya lagi. Rasanya tak salah nak campur susu formula, bagi formula tak bermakna kita ibu yang gagal. Yang penting fikirkan kesihatan mental awak dulu. Kalau mak kerap stress pon tak elok jugakk effect kat anak nanti. Lagi satu dapatkan support dari husband sangat penting. Apa apa pon semoga urusan awak dipermudahkan, rezeki diperluaskan 🤲🏼

Boleh sis boleh. Bagi susu formula. At the same time bg juga susu badan. Sy ank first susu badan + formula. Sampai umur 6 bulan fully susu formula. Walau susu apa pun awak bagi awak tetap ibu yg hebat. Pedulikan kata2 org. Kalau sis ada kenderaan sendiri sekali seminggu keluarlah cari barang baking ke. Pergi drive thru mcd ke lepas tu makan dalam kereta sambil layan lagu dan baby. Kita kena cari kebahagian sendiri. Kadang tak boleh harap org sekeliling 🥰