Susu badan

Hai. Nak tanya pasal jadual pam susu. Ada yg kata kena pam setiap 3 jam untuk tambah susu. Nak tanya, kalau sy pam perlu ke bagi direct juga kat baby? Buat masa ni anak sy mix formula + susu badan sebab haritu dia kuning dr soh try campur formula. Masalahnya sy rasa susu sy makin drop so nak direct ke anak selalu tak cukup kena topap jugak formula. Kalau dah pam lagi lah takde ape nak di direct ke anak 😅. Anak sy baru sebulan

4 Balas

Hai sis, macam saya susu tak banyak jugak, tapi sentiasa ada. Saya biasa akan pam 3-5 jam dlm sehari, biasanya akan dpt 150ml dua2 belah. Saya df bila tgh malam bila bby tetiba terbangun & nangis, time tu sy akan df tapi make sure jgn tertidur takut terhimpap bby.. kalau nak bg fm masa saya tak sempat nak defrost susu badan je.. beli sterilizer/warmer milk tu mudah keje bf.. semoga dpt membantu dan mjadi panduan pada sis..

hi awk. sorry nk tegur. awk tak perlu pam klu bby ada dgn awk..fokus dgn direct feed sbb itu key utama utk kekalkan demand susu bdn...not by pumping keluar susu. pam/marmet is alternatif andaikata bby tk ada dgn ibu. bg direct feed ikut demand..xkisah dia minta selang berapa jam pun..and xde masalah klu nk marmet lps bby nyusu..xde habis susu bdn pun, nama pun kilang susu.

2mo ago

Betul, mulanya sy takda susu badan, sbb bby tak pandai & kurang isap.. nak stimulate susu badan supaya ada rangsangan saya pam terus ada smpai sekarang. Alhamdulillah. Tp pelik kenapa ramai ckp jgn pam? 🤷‍♀️

Cuba awak kurangkan susu formula fokus direct bf anak sbb bby ikut demand and brp byk kita supply .. sy pon campur sbb mula2 ingt x ckup .. kerapkan bf anak

pastu sy risau bila naik kerja nanti baby taknak terima botol sebab tengok pengalaman akak sy macamtu lambat kenalkan botol anak dia taknak langsung dah